DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 20706952,50%
Edirne
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Üreticilere kredilerde kapılar sonuna kadar açık”

“Üreticilere kredilerde kapılar sonuna kadar açık”

ABONE OL
3 Ekim 2023 10:24
“Üreticilere kredilerde kapılar sonuna kadar açık”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Devlet destekli yüzde 50 hibeli olan tarımsal üretim ve hayvancılık kredilerinin devam ettiğini söyleyen Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, kredilerde aksaklık olmadığını üreticilerinin şu an memnun olduğunu belirtti.

Suiçmez, yeterli koşulları yerine getiren üreticilerin hayvancılık, tarımsal üretim ve yem kredileri gibi üretime yönelik kredilerde devletin yüzde 50 süspanse ettiğini ifade etti. Üretimin durmaması adına hükümetin bilinçli çalışmalar yaptığını söyleyen Suiçmez, “Üretime destek kredilerinde hiçbir sorun yok, üreticilerimize memnun. Enflasyon yüksek ama üretimle ilgili ben bir şey üreteceğim dediğin anda da kapılar açık” şeklinde sözlerine yer verdi

“ÜRETİME YÖNELİK DEVLET DESTEKLİ KREDİLER DEVAM EDİYOR ÜRETİCİLERİMİZ MEMNUN”

Edirne Merkez ve Süloğlu SÜTÜB Başkanı Suiçmez, “Hem Maliye Bakanı hem Sayın Cumhurbaşkanı da anlattı, özellikle üretime yönelik kredilerde hiçbir olumsuzluk yok. Yani özellikle tarımsal üretim kredilerinde, hayvan kredisi olsun, yem kredisi olsun hiçbir durağanlık yok. Ha burada tabii 1-2 puanlık bir artış olabilir ama şimdi normal ticari kredilere bakarak bunlar çer çöp niteliğinde yani çok düşük şeyler. Yine devletin süspanse ettiği krediler aynı oranda yüzde 50 süspanse ediyorsa yüzde 50 süspanse devam ediyor. Özellikle Ziraat Bankası’nın tarımsal kredilerinde hiçbir aksama yok. Yani traktör kredisi de veriyor.  Mesela bir römork ihtiyacım vardı aldık beş yıl ödemeli. Süspanse bir şekilde ödüyoruz. Mesela yem kredisi veriliyor bunların diğer adı işletme kredisi diyor. Ama işte hayvan sayısına göre orada belirli bir teminatla yine devletin süspanse ettiği desteklediği yüzde 50 hibeli krediler devam ediyor. Yani hayvan alım kredileri de devam ediyor Ziraat Bankası’nda. Yeterli koşulları getirdiğinde orada standartlar var. Bunları sağladığında devlet destekli kredilerde üretime yönelik kredilerde daha doğrusu hiçbir noksan yok. Aynı sistem devam ediyor. Diğer o tüketici kredilerinde bunları bilmiyorum. Konut kredisi, araç alma kredisi falan bunlarla ilgili ihtiyacımız olmadı. Öyle bir düşüncemiz de yok. Ama üretime yönelik her türlü kredide kredinin açılmasında daha doğrusu hiçbir noksanlık, hiçbir sekteye uğrayan bir durum söz konusu değil. Üreticilerimiz şu an desteklerden memnun” diye konuştu.

“DESTEKLERİN ERKEN ÖDENMESİ ÜRETİCİYE KATKIDIR”

Suiçmez, 2023 yılı Ekim ayında yapılacak olan mazot ve gübre desteğinin erken ödenmesinin de üreticiler için önemli bir katkı olduğunu söyledi. Suiçmez, “2023 yılının Ekim ayı toprağın işte ekilme, buğdayın, arpanın, yulafın ekilme sezonu, ön hazırlıkları daha doğrusu. Esas Ekim Kasım ayında başlayacak. Bunlar işte mazot gübre desteği olarak yani bir bayiye götürüyorsun hakkını, oradan gübreni alıyorsun, mazotunu alıyorsun. Bunların erken ödenmesi çok iyi bir uygulama. Bu sene çünkü tam ihtiyaç olduğu zaman bu senin elinde oluyor. Bunları kullanabileceksin. Daha önceden biliyorsunuz 2023 yılının, bu yılın destekleri bir dahaki yılın işte Şubat-Mart aylarında çıkıyordu. 5-6 ay öne çekilmesi bu üreticiye katkı faydadır” dedi.

“ENFLASYON YÜKSEK AMA ÜRETECEĞİM DEDİĞİN ZAMAN KAPILAR AÇIK”

Hükümetin tarımsal üretime verdiği destekler sayesinde üreticilerin üretime devam ettiğini belirten Suiçmez, “Kredilerde hiçbir sorun yok. Özellikle üretimde. Çünkü üretimin durmaması lazım. Hükümetimiz de bunun bilincinle hareket ediyor. Her ne kadar ekonomik bir sıkıntılar bazı sıkıntılar var. Bunu kabul etmek lazım. Enflasyon yüksek ama üretimle ilgili ben bir şey üreteceğim dediğin anda da kapılar açık” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.