DOLAR 32,5625 0.22%
EURO 34,9528 -0.11%
ALTIN 2.441,850,24
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2095176-0,17%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Veli Der, “Öncelik çocuklarımız olmalı”

Veli Der, “Öncelik çocuklarımız olmalı”

ABONE OL
14 Nisan 2022 10:11
Veli Der, “Öncelik çocuklarımız olmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Veli Der Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Nilgün Erman, devlet organlarına ve yerel yönetimlere çağrıda bulunarak, “Önceliğiniz çocuklarımız olmalıdır. Kamu kaynakları çocuklarımızın sağlık, beslenme, barınma, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarına aktarılmalıdır” dedi.

Öğrenci Veli Derneği (Veli Der) Edirne Şubesi tarafından, Saraçlar Caddesi’nde ekonomik krizin öğrenci aileleri üzerinde etkisine yönelik basın açıklaması yaptı.

“HARÇLIKLAR ÇOCUKLARIN GÜNLÜK SAĞLIKLI VE YETERLİ BESLENMELERİNE YETMEMEKTE”

Veli Der Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Nilgün Erman, burada yaptığı açıklamada, salgın sürecinin ardından ülkemizdeki ani ekonomik değişim ile birlikte derinleşen yoksulluğun, veliler ve dolayısıyla çocuklar üzerindeki yıkıcı etkisinin gün geçtikçe kendini daha da hissettirmekte olduğuna dikkat çekerek, “Veliler çocuklarının cebine harçlık koyamamakta koyulan harçlıklar ise çocuğun okuldaki bir gününde sağlıklı ve yeterli beslenmelerine yetmemektedir. Birkaç ay öncesine kadar en kötü ihtimalle ekmeğin içine peynir ya da kaynatılan bir iki yumurta ile okula gönderdikleri çocuklarının yanlarına artık ne koyacağını düşünen veliler; bunu yapamadığı için de okula gönderemediği çocukları var. Aile Hekimlerinin yakın zamanda gerçekleştirdiği ve kamuoyuna sunduğu araştırma sonucu çocuklarımızın beslenme bozuklukları nedeniyle yaşadıkları sağlık durumlarının vahametini çok net ortaya koymuştur” dedi.

“YEREL YÖNETİMLERE ÇAĞRIMIZ; ÖNCELİK ÇOCUKLARIMIZ OLMALI”

Yerel yönetimlere seslenen Erman, Kamu kaynaklarının çocukların sağlık, beslenme, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarına aktarılması gerektiğini dile getirerek, “Yeterli dengeli ve sağlıklı beslenemeyen çocuklarda görülecek olası sonuçlar nelerdir? Fiziksel, ruhsal sağlık sorunları ile bilişsel yeti kayıplarıdır.  Yani daha fazla bebek ve çocuk hastalıkları, hatta ölümleridir. Yani okulda başarısızlık, hatta okul terkleri demektir. Kısaca yarınını kaybetmiş bir Türkiye’dir. Bizler anne babalar olarak şu cümleyi kullanmaktan çok üzülüyor ve utanıyoruz ama çocuklarımıza çocukluklarını yaşatacak güvenilir ve sağlıklı bir yaşam kalitesini ekonomik krizle derinleşen yoksullaşma nedeniyle artık sunamıyoruz. Bu noktalardan hareketle Öğrenci Veli Derneği olarak devlet organlarına ve yerel yönetimlere acil çağrımızdır; Önceliğiniz çocuklarımız olmalıdır. Kamu kaynakları çocuklarımızın sağlık, beslenme, barınma, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarına aktarılmalıdır. Dezavantajlı bölge okulları başta olmak üzere çocuklarımıza sabah ve öğle yemekleri ücretsiz olarak verilmelidir. Meyve ve süt ihtiyaçları ara öğünler olarak karşılanmalıdır. Ücretsiz sağlıklı ve erişilebilir su olanağı bütün okullarımıza sağlanmalıdır. Ücretsiz ulaşım ve barınma gereksinimleri karşılanmalıdır. Çocukların sağlık takipleri dikkatle yapılmalı besin yoksunluğu kaynaklı bu raporlar kağıt üzerinde kalmamalıdır. Bu durumda olan çocuklar için destekleyici programlar hayata geçirilmelidir. Öğrenci Veli Derneği Edirne Şubesi olarak gerek hükümet, gerekse yerel yönetimlerin sözlerine değil yaptıklarına önem verdiğimizi, ‘hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek’ cümlesi için ne kadar çaba sarf ettiklerini mercek altına aldığımızı bir kez daha paylaşmak isteriz” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.