DOLAR 32,3544 -0.54%
EURO 34,7132 -0.41%
ALTIN 2.418,42-0,16
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1882226-3,83%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yüz yüze eğitim çağrısı

Yüz yüze eğitim çağrısı

ABONE OL
11 Ağustos 2021 12:50
Yüz yüze eğitim çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’deki Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) temsilcileri, öğrencilerin 1,5 yıllık eğitim eksikliklerini tamamlaması için okulların bir an önce açılarak yüz yüze eğitime başlanılması yönünde çağrı yaparak, yüz yüze eğitimin de sürdürülebilir olması gerektiğini ifade ettiler.

Edirne Veli Der Başkanı Benay Gürsel, Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Eğitim Sen Edirne Şube Başkanı Özer Demir, Eğitim İş Edirne Şubesi Denetleme Kurulu Üyesi Olcay Dal Tabip Odası Lokali’nde yüz yüze eğitime başlanmasına yönelik açıklamalarda bulundular.

“BİZ VELİLER OLARAK OKULLARIN YÜZ YÜZE EĞİTİME AÇILMASI İSTİYORUZ”

Edirne Veli Der Başkanı Benay Gürsel, okulların yüz yüze eğitime başlasın çağrısını bu kez de kurumlar olarak yaptıklarını belirterek, “Biz veliler olarak kesinlikle okulların açılmasını, yüz yüze eğitimin bir an önce başlamasını talep ediyoruz. Velilerimizin çok önemli olan bir kesiminde de güven problemi yaşıyoruz. Bunun önüne geçebilmek için yetkililerden şeffaf olmalarını bekliyoruz. Ne yaptıklarını bize net bir şekilde açıklarlarsa eğer biz eminiz ki velilerimiz rahat bir şekilde çocuklarını okula göndereceklerdir. Velilere o güveni aşılamanın çok önemli olduğunun farkındayız. Anket çalışmaları yapıyoruz. Ama görünen şu ki Edirne’deki velilerimizin yüzde 70’in üzerindeki bir oranı okulların artık açılmasını istiyor ve güvenli şartların oluşturulmasını bekliyorlar. Okullarımız yüz yüze eğitime açılsın ve lütfen sürdürülebilir olsun” dedi.

“18 YAŞ ALTI BİR AN EVVEL AŞILANMALIDIR”

12 yaşını bitirmiş tüm bireylerin aşılanması gerektiğini söyleyen, Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun da “Okulların kapalı kaldığı 1 buçuk yıllık dönem içerisinde çocuklarımız hem duygusal hem psikolojik ciddi sorunlar yaşadılar. Bu sorunların giderilmesi ve örgün eğitimdeki açıkların kapatılması gerekmektedir. Milli Eğitim tarafından da ek eylem programlarının geliştirilmesi gerekiyor. Öğretmenlerin hemen hemen hepsi aşılandı. Okulda çalışanların da aşılandıklarını biliyoruz. 12 yaşını bitirmiş olan tüm bireylerin aşılanması gerekmektedir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı verilerine göre söylüyorum ki 18 yaş üstü bireylerin yüzde 47’sinin ikinci doz aşısının yapıldığı biliniyor. Eylül ayında okullar açılmadan önce biran evvel Milli Eğitim’de, okullarda çalışanlar özellikle aşılarını yaptırması gerekmektedir. En kısa zamanda da Sağlık Bakanlığı tarafından 18 yaş altı aşılanmasına geçilmesi gerekiyor. Sağlıklı bir eğitim yılı yaşayıp, 1 buçuk yıllık eğitim eksikliklerini kapatabilelim” dedi.

“YÜZDE 60’TAN FAZLA ÖĞRENCİNİN EĞİTİMDEN UZAKLAŞTIĞINI ANLADIK”

Türkiye’nin en fazla okulunu kapatan ülkelerden biri olduğunu dile getiren Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ise “Eğitim hakkı çocuk hakları sözleşmesinin 28. Maddesi’nde tanımlanıyor. Ve ‘her çocuk eğitimini tam yapabilmek için desteklenir ve korunur. İlköğretim parasız ve hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm çocuklar için hak ve zorunluluktur’ diyor. Eğitim hakkı kutsal ve değerlidir. Devletler çocukların eğitim hakkını sonuna kadar gözetmek ve uygulamak zorunda. Pandemi döneminde şunu gördük ki Türkiye ne yazık ki, en fazla okulunu kapatan ülkelerden birisi oldu. Oysaki bizim birinci derecede eğitimi kollamamız gerekirdi. Öğretmenlerimizin aşılanması için bile ne kadar çok mücadele etmek zorunda kaldık. Bir İspanyol Gribi sırasında eğitim olmayınca kaç neslin kaybedildiğiyle ilgili dünya çapında bir örnek var. Gelişmiş ülkeler de pandemide en son okullarını kapattılar. Hatta birçoğu kapatmadı. Biz de yerel önlemlerle veya aşılama oranını arttırarak, eğitimi devam ettirebilirdik. Pandemi’deki EBA, uzaktan eğitim vs. ile eğitimin yapılamadığını, yüzde 60’dan fazla öğrencinin ise eğitime ulaşamadığını anladık. Yapılması gereken şey şu; tüm ülkenin kaynaklarını eğitimin devam etmesi için ayırmak zorundayız. Bundan ötesi yok. Biz eğitimle ileriye taşınacağız. Eğitim yüz yüze devam etmelidir” dedi.

“ÖĞRENCİNİN AVM’DE GEZİYOR OLMASI BİZİ ŞAŞIRTTI, ÜZDÜ, KIZDIRDI”

Çocukların bir buçuk yıllık bir zamanı kaybettiklerini ve bunun üniversite boyutu olduğunu da hatırlatan Eğitim İş Edirne Şubesi Denetleme Kurulu Üyesi Olcay Dal da “Öğrencilerin okula gelmesi için alınacak kararları yetkililerin ivedi bir şekilde almasını bekliyoruz. Okullarımız güvenli yerlerdir. Dersini sınıfta anlatamadığımız öğrencinin AVM’ de geziyor olabilmesi bizi hakikaten şaşırttı, üzdü, kızdırdı. Pandemi başladığı 9. sınıfta olan öğrenci şimdi 11.sınıfa geçecek. 12 yıllık eğitim hayatına bakılırsa 1 buçuk yıl kayıp büyük bir rakam. Bunun üniversite boyutu da var. Bizler öğretmenler olarak okullarda alınacak her türlü tedbirleri almaya yardımcı olmaya hazırız. Bir gün bile yapay ortamlardan ders işleme çilesine katlanacak halimiz yok. Öğrencilerimize kavuşmak istiyoruz” dedi.

“UZAKTAN EĞİTİM EŞİTSİZLİKLERİ DAHA DA ARTTIRDI”

Yüz yüze eğitimin 6 Eylül’den itibaren başlaması gerektiğini ifade eden Eğitim Sen Edirne Şube Başkanı Özer Demir ise, “Yüz yüze eğitimin başlaması için tüm tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz. Çocuklarımız akademik, sosyolojik, psikolojik açılardan kayıplar yaşamakta. Uzaktan eğitim sürecinde MEB’in açıklamalarına göre 4 çocuktan biri uzaktan eğitime ulaşamadı. Ulaşanların da maalesef yüzde 60’ı cep telefonuyla ulaşabildi. Süreklilik noktasında da ciddi sıkıntılar söz konusu. Uzaktan eğitim süreci maalesef eğitim sistemimizde var olan eşitsizlikleri daha da arttırdı. Bizler de eğitim ve bilim emekçileri olarak yüz yüze eğitimin 6 Eylül tarihinden itibaren başlamasını ve sürekli olarak devamı için tüm tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz” dedi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.