DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20655541,09%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Zamlardan peynir de nasibini aldı

Zamlardan peynir de nasibini aldı

ABONE OL
13 Aralık 2021 11:19
Zamlardan peynir de nasibini aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çiğ süte gelen yüzde 47’lik zam sonrası Edirne peynircileri vatandaşa güvenilir yerden peynir almalarını önerdi. Süte gelen zammın sadece 47 olmadığını, KDV, kooperatif payları gibi birçok unsur dahil olduğunda bu oranın yüzde 60’a ulaştığı belirtildi. Yoğur, süt, peynir, ayran gibi ürünleri güvenilir yerlerden alınması gerektiğine değinen Edirne Nurlu Peynirleri işletmecisi Abdullah Nurlu, kendilerinin 60-70 lira fiyat çizgisinde satış yaptıklarını bu rakamın 75’i geçeceğini söyledi.

“FİYATLAR 75 LİRA CİVARINDA GEÇECEK”

Nurlu Peynirleri İşletme Sahibi Abdullah Nurlu “Yüzde 47 ile alakası yok. Bunun KDV’si, birlik payı, üreticilere verdiğimiz payla ödediğimiz payla kooperatif payı var. Kooperatif payları 4.70’i 5.40’lık gibi orana çıkarıyor. Şu gözüken yüzde 47 oranı aslında yüzde 60 civarında. Çünkü burası Trakya Bölgesi pilot bölge. Masrafların hepsi sütün üstüne maliyet. Elinde mal olan belli bir kısım zammı belli oranda koyuyor. Yerine koymaya çalıştığında yine zammı uygulamak zorunda. Elinde 5 bin tenekesi olan o zammı uygulamadığı sürece zammın geçerli olduğu tarihten itibaren 5 bin tenekeyi 3 bin teneke olarak koyacak. Bizim işimiz mazot, personel maaşlarına zam gelecek. 1 hafta önce fiyatlarımız 56, 47, 48’ken şu anda 60-70 civarına geldi. Burada da kalacağını düşünmüyorum 70’in üzerine çıkacak bu. Bu seneyi 65-75 lirayı geçeceğiz gibi gözüküyor” dedi.

“UCUZA SATAN YA KENDİNDEN YER YA DA İÇİNDEKİ KREMADAN”

Süt ve süt ürünlerini tanıdık bildik yerden alınması gerektiği hususunda öneride bulunan Nurlu, “İç piyasa biraz zayıf. Dışarıdan kargo gönderimlerimiz bizi takviyeliyor. Zaten bizde bu peynir 70 ise İstanbul, Ankara’da 80, 90, 100 baremlerinde olduğu için buradan sipariş veriyorlar. Aldıkları malın kalitesi de ortada. Eğer bu 60, 70 baremlerinden aşağı satanlar varsa belli bir zaman kendi kendilerinden yerler. Onun haricinde içinden çalmaları gerekiyor. Ucuza satan varsa içinden kremayı alırlar. Sütte belli bir krema var. Üretici sütten kremayı alırsa ben bunu kaymak yaparım gibi düşünerek paraya döndürüyor. Sokak sütünü markette satılan sütlerden daha çok önerebilirim eğer tanıdık kişilerse. Mandıraya gelen sütler biraz içinde oynanmış. İçinden kremasını alabiliyorlar maliyeti düşürüyorlar. Sana 6-7 liraya satacakları sütü 5 lira yazıyor, sana da uygun gibi geliyor. Ama sen evinde kaynattığında sütten o verimi ve kaymağı alamıyorsun. Bu işler bundan oluyor. Bilindik yerden alalım” dedi.

“BİLMEDİĞİ YERDEN 4 KALIP YENİR ALACAĞINA BİLDİĞİ YERDEN 1 KALIP ALSIN”

Bazı işletmelerin proteini düşük ve içinden yağı almış ürünleri piyasaya gönderdiği zaman vatandaşın ürünlerin tadının bozulduğunu zannetmesini istemediğini ve bilinen yerden alışveriş yapılması gerektiğini dile getiren Abdullah Nurlu “Sen yumuşak peynir alırsın yağlı dersin ama içinden bütün proteini alınmıştır aslında. Yoğurtların protein ölçümü yapılıyor. 3 ün üzerinde olması gereken proteini 5 olarak ölçtük. Bazı yerler süt tozunu, yağını alınmış gönderdiği için protein oranı düşük çıkıyor.  Yani ha saman yemişsin ha yoğurt yemişsin. Bu peynirde de aynı yoğurtta da aynı. Ayranda da öyle mesela bazı yerlerden ayran alıyorsun su gibi içtiğini düşünüyorsun, su gibi tadı var diyorsun. Aslında içinden yağını aldığı için lezzeti kaçıyor. Vatandaşlar bilmediği yerden 3-4 kalıp peynir alacağına güvenilir yerden 1 kalıp alsın daha iyi. Burada üretebileceğimiz çözümde yok. Bu peyniri ucuza da satsa men fazla birkaç ay dayanabilirim” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.