DOLAR 32,5995 0.35%
EURO 34,8137 0.16%
ALTIN 2.508,911,00
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20977212,61%
Edirne
15°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Zıpkınkurt’u istifaya çağırdılar

Zıpkınkurt’u istifaya çağırdılar

ABONE OL
7 Aralık 2021 11:27
Zıpkınkurt’u istifaya çağırdılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Fırıncılar Derneği Başkanı Yılmaz Cambaz, ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt’un yaptığı basın toplantısında kendilerini haksız yere eleştirdiğini ve fırıncıları halk düşmanı ilan ettiğini öne sürerek, “Zıpkınkurt, bizim oylarımızla, desteğimizle hatta ve hatta verdiğimiz aidatlarla oturduğu koltuğu bir an önce boşaltmasını istiyor ve kendisini istifaya davet ediyoruz. İstifasının ardından da bizden özür dilerse özrünü kabul etmeyi düşünebiliriz” dedi.

Edirne Fırıncılar Derneği Başkanı Yılmaz Cambaz, kentte bir restoranda düzenlediği basın toplantısında Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Recep Zıpkınkurt’u adeta topa tuttu.

“BİZİM DESTEĞİMİZ, OYLARIMIZ VE AİDATLARIMIZLA OTURDUĞU KOLTUĞU DERHAL BOŞALTSIN”

ETSO başkanı Recep Zıpkınkurt’un fırıncıları halk düşmanı ilan ettiğini öne sürerek Zıpkınkurt’u istifaya davet eden Cambaz, “ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, son yaptığı toplantıda fırıncıları haksız yere eleştirmiş ve bizi halk düşmanı ilan etmiştir. Üyesi olduğumuz kurumun başındaki ismin bize olan tavrını kabul edemeyiz. Sayın Zıpkınkurt, bizim oylarımızla, desteğimizle hatta ve hatta verdiğimiz aidatlarla oturduğu koltuğu bir an önce boşaltmasını istiyor ve kendisini istifaya davet ediyoruz. İstifasının ardından da bizden özür dilerse özrünü kabul etmeyi düşünebiliriz” dedi

“ESNAF ODASI 10 LİRADAN, ODAMIZ İSE BİZDEN 7 LİRADAN SATMAMIZI İSTİYOR”

EDESOB üyelerinin 10 liradan satarken kendilerinin 7 liradan satmaları talebine karşı tepki gösteren Cambaz “2019 yılından bu yana defalarca ekmek tarifemizde fiyat güncellemesini talep etmemize rağmen, bize tarife vermemesidir. Şimdi 14 Aralık tarihinde bize zam vereceğini söylüyor ama bu zammı da meclisten geçerse vereceğini söyleyerek, kendisini aklama peşinde. Oysaki 2019 yılından bu yana Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği iki defa ekmeğe fiyat güncellemesi yaptı. Şimdi merak ediyoruz. Esnaf ve Sanatkarları Odaları birliği üyeleri farklı bir cumhuriyette mi? yaşıyor da üyesi olan fırıncıları üretim maliyetlerindeki artışlara ezdirmeyerek ekmek tarifesini güncelliyor. Esnaf Odası üyesi arkadaşlarımız ekmeği kilosunu 10 liradan satarken, odamız bizden ekmeğin kilosunu 7 lira satmamızı istiyor. Farklı bir ülkede yaşıyorsak, sayın başkanın bunu bize yazılı olarak bildirmesini bekliyoruz. Esnaf odaları üyeleri unu 500’e alıyor da, Ticaret Odası üyeleri 100 liraya mı alıyor? Bizde bu ülkede yaşıyoruz. Ülkede yaşanan krizden bizde etkileniyoruz. Göstermelik olarak halkçı tavırlar sergileyen oda başkanı, halkın ekmeğiyle oynadığını henüz anlayabilmiş değil” dedi.

“EKONOMİ PROFESÖRÜ GİBİ HESAP YAPMIŞ, BİZİMLE HALKIN ARASINA GİRMESİN”

Fırıncılar Federasyonu’nun 14 lira fiyatını işaret eden Cambaz, “Kendisi yaptığı araştırmada ekmek fiyatlarının Edirne’de yüksek olduğunu ileri sürmüş. Bakın Tekirdağ’da şu anda ekmeğin kilosu 12 lira. Elazığ’da 12,5 lira Bursa da 12.5 lira. Bunlar sadece 3 ilimiz. Türkiye Fırıncılar federasyonu ekmeğin kilosunu şu anda 14 lira olması yönünde açıklamalarda bulundu. Ama gelin bizim oda başkanımıza, ekonomi profesörü gibi hesap yapmış ve bazı rakamla halkın karşısına çıkmış durumda. Bizim kendisine verdiğimiz hesap tablolarını göstererek, açıklama yapıyor. Bizimle halkın arasına girmesinler” dedi.

 “2018’DE ZIPKINKURT SEÇİLSİN DİYE AKLIMIZI KİRAYA VERMİŞİZ, YENİ FARK ETTİK”

ETSO Başkanı Zıpkınkurt’un fırıncılar için söylediği söze tepki göstererek, kendisine oy verdikleri için pişman olduklarını dile getiren Cambaz “Sayın Başkan hiç utanmadan sıkılmadan, ‘Fırıncılar akıllarını kiraya vermişler’ diyor. Kendisi doğru söylüyor. Fırıncılar, 2018 yılında ETSO seçimlerinde Recep Zıpkınkurt başkan olsun diye bütün elinden geleni yaptı. Bulunduğumuz gruptaki Tüm rakiplerini egale etmesini sağladı ve onun başkanlığa giden yolu açtı. Biz farkında olmadan o seçimde aklımızı kiraya vermişiz. Maalesef Recep Zıpkınkurt’u başkan seçtirmişiz. Aklımızı kiraya verdiğimiz konusunda Recep Zıpkınkurt haklı. 2018 yılında aklımızı kiraya vermişiz, bunun yeni farkına varabildik” dedi.

“DİĞER ODALAR CEZA KESMEYE GEREK YOK DERKEN, ETSO EN AĞIR CEZAYI UYGUN GÖRMÜŞ”

Edirne ve ilçelerinde geçtiğimiz yıl tarifesiz ekmek satmaktan 91 fırıncıya tutanak Ticaret İl Müdürlüğü tarafından tutanak tutulduğunu anlatan Cambaz, “Yaşanan süreç valilik ve belediyenin araya girmesiyle süreç tatlıya bağlandı. O gün tutulan tutanaklar Ticaret İl Müdürlüğü tarafından ETSO’ya gönderilmiş. Ticaret İl Müdürlüğü ‘ETSO’ya Disiplin kurulunu topla bunlara ceza ver demiş.’ ETSO’da cezayı en ağır şekilde kesmiş. Aynı yazı Esnaf Sanatkarları odalarına da gitti. Orada da disiplin toplanmış, konu yönetime gelmiş ve yönetimde ilçelerde olduğu gibi ceza kesmeye gerek olmadığı kararı alarak Ticaret İl Müdürlüğü’ne bildirmiştir. Ama ETSO en ağır cezayı üyesine kesmeyi uygun görmüştür. Uzunköprü, Keşan, İpsala, Enez, Havsa ceza vermemiş de ETSO niye ceza vermiş. Hadi ceza verdin de neden en üst seviyeden neden ceza verdin. Fırıncının kızdığı nokta da bu” dedi.

“ETSO BAŞKANI YURTDIŞINDA GEZMEKTEN ÜYELERNİ ZİYARET ETMEYİ UNUTMUŞ”

Fırıncıların ETSO Başkanı Zıpkınkurt’u ziyaret etmek istediklerinde, Zıpkınkurt’un ‘kendi istediği zaman görüşeceğini’ dile getirildiğini öne süren Cambaz “ETSO’nun bugüne kadar hiç ekmek maliyeti ile ilgili bir araştırması var mı? Bunu merak ediyoruz. ETSO Başkanı Yurt dışında gezmekten üyelerini ziyaret etmeyi unutmuş. En son ne zaman fırıncı üyesini ziyaret etmiş. Fırıncılar gelmiyor diyorlar. Biz geçtiğimiz haftalarda tüm fırıncılar odaya gittik, dilekçelerimizi verdik. Burada başkanla da görüşmek istediğimizi ilettik. Genel sekreter bize Başkanın “Fırıncıların geldiği zaman değil, benim çağırdığım zaman gelirlerse görüşürüz’ dediğini yanıt olarak verdi” dedi.

“PANDEMİDE ZIPKINKURT EVİNDE ÇİFT MASKEYLE OTURUKEN FIRINCI HALKIN EVİNE EKMEK GÖTÜRDÜ”

Pandemi sürecinde fırınların açık olduğunu ve halkın evine kadar hizmet götürdüklerini ve o süreçte ETSO Başkanı’nın evinde oturduğunu belirten Cambaz “Fırıncı soyguncu hiçbir zaman olmadı. Pandemi döneminde ETSO Başkanı Sayın Zıpkınkurt, evinde çift kat maskeyle otururken, fırıncı halkın evine kadar ekmek götürerek hizmet etmiştir. Salgının en yoğun olduğu dönemde biz hizmete devam ederek, halkın ekmeksiz kalmaması için mücadelemizi verdik” dedi.

“ETSO BAŞKANI OTURMUŞ KOLTUĞUAN SAĞA SOLA SALDIRIYOR”

Kendisi için ETSO Başkanı’nın fırını olmadan başkanlık yaptığı söylemine 34 yıl fırıncılık yaptıktan sonra fırıncıların sorunları ve hakları için mücadele vermeye başladığını kaydeden Cambaz, “Bu arada benim hakkında ‘fırıncılıktan anlamaz, fırını mı var’ diyor Ben 34 yıl fırıncılık yaptım. 2010 yılında da emekli olarak fırınımı devir ettim. 1998 yılından bu yana da Fırıncılar Derneği Başkanlığı görevini yürütüyorum. Ben ekmeğin üretiminden, malzeme tedarikine kadar her konuda uzmanım. Ben seçilmiş başkanım, üyenle ilgileneceksin. Üyelerini çocuk gibi sağa sola şikayet etmeyeceksin. Devlet fırıncıya tahsis un sağlayarak destek olmanın mücadelesini veriyor, ETSO başkanı oturmuş koltuğuna sağa sola saldırıyor. Üyelerinin sorunlarını çözmek için bugüne kadar ne yapmış ki böyle konuşabiliyor. Bugüne kadar ekmek konusunda maliyet hesabı yapmışlığı yoktur” dedi.

 “BUGÜN ZARARINA EKMEK SATIYORSAK İHTİYAÇ SAHİBİNE DESTEK OLMAK İÇİN”

Bazı fırınlarda ucuza satılan ekmeğin fakir fukara için olduğunu ifade eden “Bizler, ihtiyaç sahibi fakir fukara evine ekmek götürmekte zorluk çeken halkı da düşünmemiz gerekli. Bunu da kimseyi rencide etmeden yapmanın peşindeyiz. Bugün zararına ekmek satıyorsak, ihtiyaç sahibine destek olmak içindir. Bugün bunu yaptığımız gibi, fırıncı esnafı ayakta durduğu sürece de yapmaya devam edecektir. ETSO Başkanı bizim yaptığımızı fark edemeyecek kadar halktan uzak olduğunu bir kez daha göstermiştir” dedi.

“EKMEĞİN UN FİYATINA GÖRE 4 LİRA OLMASI LAZIM”

Kendilerinin un fiyatlarına göre bir tarife alması gerektiğini dile getiren Cambaz, “Un faturaları 300 lira yeni gelen fatura. Bizim maliyet tablomuza göre 200 gram ekmek olursa ekmek maliyeti 3.19, ekmek 210 gram olursa ekmek maliyeti 3.35, 220 gram olursa maliyet 3.51, 250 gram olursa maliyet 3.98. Bu bugünkü un fiyatlarına göre yapılmış çalışma. Bugün ekmeğin un fiyatlarına göre 4 lira olması lazım. Bizim odalarda dilekçelerimiz var. Biz Türkiye ortalaması neyse onu istiyoruz ama ETSO çalışmalar yapmasına rağmen üyelerine çıkardığı bir tarife yok” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.