DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20719491,33%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Buğdayda gümrük vergisi yüzde 130’a çıkarılıyor! Gaytancıoğlu, “Gecikmeli bir karar”

Buğdayda gümrük vergisi yüzde 130’a çıkarılıyor! Gaytancıoğlu, “Gecikmeli bir karar”

ABONE OL
27 Nisan 2023 10:32
Buğdayda gümrük vergisi yüzde 130’a çıkarılıyor! Gaytancıoğlu, “Gecikmeli bir karar”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, buğday, arpa ve mısırdaki gümrük vergilerinin yüzde 130’a çıkarılmasını gecikmiş bir karar olarak değerlendirerek, “Son 3 yıldır bu ürünlerde sıfır gümrük vergisi ile milyonlarca ton buğday girdi. Şimdi hasat yaklaştı, buğday fiyatları geçen yıla göre düşük olduğu için yine oyun içinde oyun yapıyorlar” dedi.

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, resmi gazetede yayınlanan kararla 1 Mayıs 2023’den geçerli olmak kaydıyla pirinç ve çeltik hariç buğday, arpa ve mısırdaki gümrük vergilerinin yüzde 130’a çıkarılmasını değerlendirdi.

Kararın doğru olduğunu ancak çok gecikmeli bir karar olduğunu belirten Milletvekili Gaytancıoğlu, “Son 3 yıldır yüzde 0 olarak uygulanıyordu. Yani yurt dışından ithal edilen tüm buğdaylarda ve tüm tahıllarda biz gümrük vergisi almıyordu. Hatta birçok üründe gümrük vergisi almıyorduk, şimdi almaya başlayacağız. Ama bu sefer içeride fiyatlar düşük. Yani hükümetin bir derdi var ama anlamak mümkün değil. Buğday şu an düşük fiyatlarda yani 5 buçuk 6 liralarda geziniyor. Bu fiyatlarla piyasayı bitirmeye çalışacaklar. Ama buğdayın dünyada şu an 320 dolar tonu. Yani 6 buçuk liraya geliyor. Üreticinin maliyeti de 8 lira. Gümrük vergisini yukarıya çıkarmakla, bunu daha önce yapmış olsaydılar o zaman teşekkür ederdik kendilerine” dedi.

Milletvekili Gaytancıoğlu, şimdi üreticinin ürünü hasat edileceğini, hasat zamanı ithalat yapmıyoruz politikası uygulayacaklarını belirterek, “Bunu daha önce yapacaktınız. Şimdi yapmanız hiçbir şey ifade etmez. Şimdi yapılması gereken Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığı ile üreticiye iyi bir fiyat açıklamak. Bu fiyat da geçen seneki fiyat olan 7 buçuk liranın üstüne çıkması gerekir. Çünkü kıyma fiyatları arttı, peynir fiyatları arttı tüm ürünlerin fiyatları arttı üreticinin de bir tüketici olduğunu bilmemiz gerek düşünmemiz gerek ve kredi borçları da arttı. Buna göre bir fiyat mekanizması bir destekleme mekanizmamı oluşturulması gerek” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.