DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 20327685,57%
Edirne
15°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çakırlar, “Nitelikli iş gücü kaybediliyor”

Çakırlar, “Nitelikli iş gücü kaybediliyor”

ABONE OL
28 Mayıs 2022 11:15
Çakırlar, “Nitelikli iş gücü kaybediliyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM Genel Kurulunda konuşan İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Türkiye’nin, kuzey yarım kürenin üretmek zorunda olan ekonomilerinden olduğunu belirterek, “Türkiye’nin belkemiğini üretim oluşturmaktadır ancak iktidarınızda tarımı bitirdiniz, gençler iş bulma umuduyla şehirlere göçüyor, şehirdekiler ise liyakatsizlik ve haksızlık nedeniyle ülkeden göç ediyor. Üretimin belkemiği de nitelikli iş gücüdür ancak maalesef ülkemiz 2016 yılından beri her sene artarak nitelikli iş gücü kaybetmektedir. Bir diğer deyimle, beyin göçü vermektedir” dedi.

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 15’inci maddesi üzerine İYİ Parti Grubu adına söz alarak konuşma yaptı.

Çakırlar, görüşüler madde ile ilgili olarak, “TMSF’nin kayyum olarak atandığı şirket ve mal varlığı değerleri için varlıklarının, mal varlığı değerlerinin veya hakkında şahıs kayyumluk kararı bulunmasa dahi bu şirket veya mal varlığı değerlerinde payları bulunup aleyhlerinde mahkemece kaçak kararı verilen kişilerin bu paylarının satışının veya feshi ile tasfiyesinin sağlanması öngörülmektedir. TMSF’nin kayyum olarak atandığı şirketlerin bölünmesine karar verilmesi hâlinde Fonun bölünme yoluyla kurulan şirkete kayyum olarak atanacağı öngörülmektedir” dedi.

“ÜRETMEMİZ ELZEMDİR”

Türkiye’nin, kuzey yarım kürenin üretmek zorunda olan ekonomilerinden olduğunu belirten Milletvekili Çakırlar, “Bizim ne Rusya gibi uçsuz bucaksız doğal gaz kaynaklarımız ne Irak veya Suudi Arabistan gibi petrol rezervlerimiz var. Ekonomimizin ve sosyal düzenimizin devamlılığı için üretmemiz elzemdir. Bu anlamda, Türkiye’nin belkemiğini üretim oluşturmaktadır ancak iktidarınızda tarımı bitirdiniz, gençler iş bulma umuduyla şehirlere göçüyor, şehirdekiler ise liyakatsizlik ve haksızlık nedeniyle ülkeden göç ediyor. Üretimin belkemiği de nitelikli iş gücüdür ancak maalesef ülkemiz 2016 yılından beri her sene artarak nitelikli iş gücü kaybetmektedir. Bir diğer deyimle, beyin göçü vermektedir; nasıl vermesin ki Euro 17 lira oldu, ki bugün 17,5 lira. Bugün 1.000 ila 1.200 Euro bandında burs alan Avrupalı bir doktora öğrencisinin geliri Türkiye’de bir profesörün geliriyle başa baş noktasında” dedi.

“GENÇLER EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR”

TÜİK verilerine göre mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 11,4 seviyesinde gerçekleştiğine dikkat çeken Milletvekili Çakırlar, “15 ve daha yukarı yaştaki kişilerin işsizlik sayısı 2022 yılının birinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 50 bin kişi artarak 3 milyon 845 bin kişi oldu. Ülkemizde gençler bin bir güçlükle eğitimlerini tamamlayıp iş hayatına atılmaya çalışmakta fakat emeklerinin karşılığını alamamaktadır. Eskiden gençler daha iyi bir eğitim almak için yurt dışına gitmek istiyorlardı; bugün ise eğitimlerine 300-400 bin Euro harcayarak yetiştirdiğimiz doktor, avukat, mühendis ve benzeri meslek sahibi gençlerimizi özellikle, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve körfez ülkelerine kaptırıyoruz. Dahası, bugün, ülkemizde, sosyal devlet anlayışından uzak bir yaklaşım olmasından, adalet olgusunun eksikliğinden ve yaşam kalitesinin düşüklüğü gibi etkenlerden dolayı gençlerimiz meslek ayırt etmeksizin vasıflı veya vasıfsız bir işte çalışıp kaliteli bir hayat sürdürmek için doğduğu toprakları terk etmekte. Peki bu durumu nasıl tersine çevirebiliriz? Öncelikle, sorunun sebeplerini tespit etmemiz gerekmektedir, bulunduğumuz Meclisin önceliği bu sebepleri araştırmak olmalıdır. Gençlerimiz yöneticiler tarafından anlaşılmadıkları düşünüyorlar; dahası, umutlarını o derece yitirmişler ki “Ne pahasına olursa olsun.” diyerek gitme yolunu tercih ediyorlar” dedi.

“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN UYGULANMASI BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ OLMALI”

Ülkede kalan gençlerin ise başka çileleri olduğunu belirten Milletvekili Çakırlar, şunları söyledi;

“Japonya’da evden çıkmadan yaşayan gençleri tarif eden sosyolojik bir tabir var: Hikikomori hastalığı; bizde de yayılıyor. Ancak, bizde gençler kendilerini asosyallik ve teknoloji bağımlılığından dolayı eve hapsetmiyorlar. Dışarı adım atmak bile ateş pahası. Gençler masraf yapmamak için kendilerini eve kapatıyorlar, bina manzaralı binaların kiraları uçmuş, gençler hayatı erteliyorlar. Geç iş buluyorlar, geç evleniyorlar, sigorta ve emekliliğe hak kazanıp kazanmayacakları meçhul çünkü hayata geç atılabiliyorlar ve yönetenlere güvenmiyorlar. Kendini muhafazakar, mukaddesatçı olarak addeden ve 3 çocuk isteyen iktidar bu konuda ne düşünüyor? Özetle, temel hak ve hürriyetlerin tesisi, ifade özgürlüğünün uygulanması birinci önceliğimiz olmalıdır. Bugün “tweet” attığı için gençleri tutuklarsanız yarın nesilleri, koca bir gençliği kaybedersiniz. Öncelikle bu felaketin engellenmesi için liyakat ve fırsat eşitliğinin sözde kalmaması, torpil ve iltimasın gerçek anlamda tasfiye edilmesi gerekmektedir. Merak etmeyin gençler, az kaldı” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.