DOLAR 32,5644 0.23%
EURO 34,9905 -0.02%
ALTIN 2.445,570,40
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 20914170,02%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

CHP’den buğday fiyatı değerlendirmesi

CHP’den buğday fiyatı değerlendirmesi

ABONE OL
7 Haziran 2022 11:25
CHP’den buğday fiyatı değerlendirmesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı parti binasında açıklanan buğday alım fiyatına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, belirlenen buğday alım fiyatı konusunda değerlendirmede bulundu. Milletvekili Gaytancıoğlu, Alım fiyatlarının düşük olduğunu ve 15 gün sonra ekmek fiyatlarının yükseleceğini söyledi.

“ÜRÜNÜ TMO’YA SATARSANIZ BİN LİRA DESTEĞİNİ ALIRSINIZ”

CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı “Ziraat Odası Başkanımıza beklentilerini sorduk. Tüm odalarla birlikte 8 bin 500 lira ton başına buğday fiyatı beklentisi içinde olduklarını söylediler. O gün itibariyle bir kilo buğdayın maliyetini sorduk Hüseyin Başkana oda bize dedi ki, mazotu 23 lirayken yaptığımız hesaplamada 1 kilo buğdayın maliyeti 5 lira 96 kuruş. Sayın cumhurbaşkanı fiyatları açıkladı. Verilen ton fiyatı 6 bin 50 lira. Destekleme olarak da bin lira önerdi sayın Cumhurbaşkanı. Edirne’de ortalama 400 kilogram buğday biçildiğini öğrendik. Beklentilerde o şekilde. Verilen destekle 1 dönüm buğdayın getirisi 2 bin 820 lira. Destekleme olmadan, bin lira desteği TMO’ya satarsanız alacaksınız ve sonbaharda alınacağı konusunda bir beklenti var. Eğer destekleme almazsanız 2 bin 420 lira. Yani mazot 23 lirayken maliyet hebasına göre, 2 bin 384 lira maliyet çıkıyor. Destekli kalan tonda 436 lira. Desteksiz çiftçimizin elinde kalan sadece 36 lira. Ortalama 100 dönüm araziden buğday hasadı yaparsa çiftçimiz destekleriyle birlikte yıllık 43 bin 600 lira. Bunu 12’ye böldüğünüzde 3 bin 633 lira eline kalan. Desteksiz cebine kalan para yıllık 3 bin 600 lira. Bu verilen fiyatla AK Partili siyasetçilerin köylere gitmemesi lazım. Yüzlerinin biraz kızarması lazım. Çiftçimizin de artık biraz tavrını ortaya koyması lazım” dedi.

“AK PARTİ HÜKÜMETİ TERCİHİNİ BAŞLANGIÇTA İTHALATÇIDAN YANA YAPTI”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, buğday alım fiyatının ton başına 6 bin 50 lira artı bin lira olarak açıklandığını hatırlatarak, “Şimdi bin lira muamma. Ne zaman ödeneceği, söyleniyor. Madem verilecek neden hemen vermiyorsunuz. Çiftçiyi kategorize ediyorsunuz, Çiftçi yüksek bir fiyat bulursa oraya satabilir ve sonunda devletten bin lira desteği alması gerekir.  Şimdi yapılmak istenen şu, bizim gördüğümüz kadarıyla. Piyasayı şu an zaten oturmuş olan 6 bin seviyesinde tutup, üreticiyi ürünü satmaya zorlamak. Nereye satmaya zorlamak TMO’ya. İyi mi, çok iyi değil. Neden Türkiye’de bir kuraklık var. Güneydoğu Anadolu bölgesinde birçok yerde verim çok düşük olacak. Edirne’nin ortalaması 400 kilogram ama Türkiye ortalamasına geçtiğimiz zaman dönüm başına 200 kilogramlara kadar gerileyecek. Türkiye ithalat yapacak. Geçen sene söylemiştik, gönül isterdi ki ithalat yapmayıp, çiftçiye destekler vererek ekilmeyen yerler ekilsin ve Türkiye gıdan kriziyle karşılaşmasın dedik.  Bakın AB ihracat yapmama kararı aldı. Olaya tersten bakıyoruz. En büyük ihracatçı ülkelerden biri Rusya. İhracat yapmama kararı aldı. Hindistan üretici bir ülke ama aşırı sıcaktan buğdayları kavruldu. Kanada ve ABD ihracatçı ülkeler ama oradan ithalat çok pahalı. Tonu 530 dolar.  Şimdi verilen zamma iyi bir zam diyorsunuzdur belki, yüzde 160 zam. O ne kadar zam. Gübreye yüzde 500 zam geldi arkadaşlar. Mazota yüzde 350 zam geldi ve dünyada petrolün çıkışı devam ediyor. Tarım ilaçlarına yüzde 200-250 zam geldi. Yani bu açıklanan fiyat girdi maliyetlerinin altında kaldı. Bir an önce TMO’ya verilsin isteniyor. Çünkü TMO ithalat yapamadı. Neden yapamadı. Çünkü ürün yok. En son yaptığı ithalat geçen sene 13 ithalat yaptı. 450 dolardan. Yani bugünkü kurla. 7 bin 425 lira. Yani başlangıçta Ak Parti hükümeti tercihini ithalatçıdan yana yaptı. Dedi ki, ben 7 bin 425 liradan aldım, içeriden 6 bin 50 liradan alırım. Bin lirada daha sonra veririm derim uzatırım. Mantık bu. Türkiye’nin her yerinde ziraat odaları toplandı ve 8 bin 500 lira fiyat istedi. Çiftçi sattığı buğdayın 5’te biri gübreye, 5’te biri mazota, 5’te biri ilaca ve 6’da 7’de birinin biri tohuma gittiğini düşünürsek, birde borcu varsa hiçbir şey kalmayacak ama Türkiye ithalat yapmaya devam edecek. Nereden yapabilir. Ben ona bakıyorum. Rusya’da zor. Ukrayna zaten neredeyse üretim yapmadı. En uygun yerler buralar buralarda getirmesi taşımasıyla birlikte 450 dolar.

“10-15 GÜN İÇİNDE EKMEK 4-4 BUÇUK LİRAYA ÇIKACAK”

Ekmek fiyatlarına ciddi baskı olduğunu kaydederek un çuvalı fiyatlarının yükselişi ile ekmek fiyatının da yükseleceğini dile getiren Gaytancıoğlu “Ucuz fiyatlı un kesildi. Yani 450 lira olan un çuvalı fırıncılara 225 liradan veriyorlardı. Şu anda 450 lira. Yani ekmek fiyatlarına büyük bir baskı var. Şu anda 3-3,5 lira ekmek, muhtemelen 10-15 gün içinde ekmek 4-4,5 liraya çıkacak ve ucu açık. Yani ne fırıncısını düşünüyor, ne çiftçisini düşünüyor, ne de vatandaşını düşünüyor. Sadece rantı düşünüyor” dedi.

“BUĞDAY HASADI VAR VE ÖDEMELERİ VAR”

Gaytancıoğlu “TÜİK verilerine göre yüzde 73 gibi bir rakam açıkladı. TÜİK rakamlarına göre iyi derdik ama gerçekler hiç öyle değil. Çiftçi yine gidecek gübre alacak, yine gidecek mazotla üretim yapmaya çalışacak. Şimdi buğday hasadı var. Biçerdöverciler peşin para isteyecekler. Biçerdöverciler sabahtan akşama kadar biçim yapacaklar parayı isteyecek. Çiftçide parayı nereden bulacak. Çiftçinin deste deste parası yok ki, nasıl bulacak parayı. Muhtemelen bin lirayı es geçecek. Ben bir an önce borcumdan kurtulayım Biçerdöverci para istiyor. 30 Eylül’de Tarım Kredi kooperatiflerinin vadesi doluyor. Bankaların kredisi doluyor. Aracıdan almıştım. Ben borcumu ödemek için bir an önce malımı satayım. Tüccar şimdi akıllılık yapacak, 6 bin 500 liralara çıkıp bütün ürünü almaya çalışacak. TMO da almaya çalışacak. Bin liraya hemen verse TMO’ya gider ama vermiyor” dedi.

“15-20 GÜN SONRA FİYATLAR YÜKSELİŞE GEÇECEK”

Gelecekte dünyayı gıda krizi beklediğini kaydeden Gaytancıoğlu “Dışarda en ucuz buğday 450 lira bugünkü fiyatlarla 7 bin 500. Peki dolar 20 lira olursa ne olur? Yani 9 lira olur. Muhtemelen kasım ayında doların bu fiyatlarda olacağı tahmin ediliyor. Buğday fiyatlarının da 9-10 liralarda olacağı düşünülüyor. Maalesef fiyatlar yükselişe geçecek. Eğer biz olsaydık en az 8,5 lira fiyat açıklardık. Destekleme pirimi 10 kuruşluk pirimi en az 1-1,5 liraya çıkartırdık ve sulamaya önem vererek her tarafın ekilmesini sağlardık. Çünkü gelecekte dünyayı bir gıda krizi bekliyor. Rusya-Ukrayna savaşının devam edeceği görülüyor. Çin dünyadaki arpa, buğday ve mısır stoklarının yarısını stoklamış durumda. Şu anda dünyaya mal satmak önemli değil. Eldeki stokları korumak önemli.  Açıklanan 6 bin 50 lira ve sonradan verilen bin lira çiftçinin hiçbir şeyini karşılamayacak” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.