DOLAR 32,4901 -0.04%
EURO 34,8661 -0.45%
ALTIN 2.442,910,29
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2077325-0,99%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

CHP’den elektrik zammı tepkisi

CHP’den elektrik zammı tepkisi

ABONE OL
10 Şubat 2022 10:17
CHP’den elektrik zammı tepkisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, elektrik faturalarında Cumhuriyet tarihinin en büyük zamlarının yürürlükte olduğunu söyleyerek “Cumhuriyet Halk Partisi olarak vatandaşlarımızı yaşadıkları enerji buhranından çıkaracak acil uygulamaların derhal hayata geçirilmesi çağrısını yapıyoruz” dedi.

Elektrikte kademeli tarife adı altında yapılan zamlardan işçi, memur, emekli, çiftçi, esnafın mağdur olduğunu dile getiren Başkan Pekcanlı, Kara Kış fonunun derhal kurulmasını dar gelirli vatandaşlara fatura desteği sağlanması gerektiğini söyledi.

İYİ Parti Edirne teşkilatından “İYİ Parti olmadan CHP kazanamaz” söylemlerine yanıt veren Pekcanlı, CHP’nin İYİ Parti’ye 15 vekil göndererek seçime girmelerini sağladıklarını, ittifak olarak girdikleri yerel seçimde alınan oy bakımından rakamsal olarak tabloya bakmaları gerektiğini hatırlattı.

“VATANDAŞIN FİLESİ BOŞ, TENCERESİ BOŞ, CÜZDANI BOŞ”

Yapılan zamlarda Türkiye’nin yangın yerine döndüğünü ve vatandaşların yoksullaştığını dile getiren Pekcanlı, “İktidarı zam yapmaya doymuyor. Türkiye, ekonomik buhran ile yangın yerine dönmüşken, yangının kundakçıları vatandaşlarımıza bir de enerji buhranı yaşatıyor.  Elektrikten doğalgaza, akaryakıttan köprü geçiş ücretlerine, harçlardan vergilere kadar her şeye durmaksızın zam yapılıyor.  Hayat pahalılığı ile halk yoksullaştırılıyor. Vatandaşlarımızın pazar fileleri boş, tencereleri boş, cüzdanları boş” dedi.

“KADEMELİ ZAM, KADEMELİ ZULÜM”

Elektrikte zammın mağdurlarının işçi, memur, emekli, çiftçi ve esnaf olduğunu belirten Pekcanlı “Elektrikte “kademeli tarife” adı altında Cumhuriyet tarihin en büyük zammını 1 Ocak günü yürürlüğe koydu. Kademeli zulme dönüşen tarifeyi hayata geçirirken ilk kademeye yüzde 52 zam, bir üst kademeye de yüzde 127 zam yapmayı ihmal etmedi.  Üstüne basa basa söylüyoruz: Dar gelirlilere destek olacağını söyledikleri ilk kademeye bile yüzde 52 zam yaptılar” dedi.

“ZAM YAPILMADAN ‘EN AZ 230 KİLOVATSAAT OLMALIDIR’ DİYE UYARDIK”

Ocak Ayı’nın 10 günüyle fahiş zamlı faturaların tepki topladığını vurgulayan Pekcanlı “Çünkü faturalar 2 ila 3 kat arası arttı. “Kademeli Zam, Kademeli Zulüm” politikasının ikinci kısmı 1 Şubat tarihinde hayata geçirildi. Bu kez AK Parti Genel Başkanı zaten fahiş zam yaptığı ilk kademenin 150 kilovatsaat yerine 210 kilovatsaate çıkarılacağını duyurdu. Cumhuriyet Halk Partisi olarak üstüne basa basa “Kademeli tarife, sosyal tarife olmalıdır” diye defalarca uyardık. Defalarca “Düşük kademe, zam yapılmadan en az 230 kilovatsaat olmalıdır” diye uyardık” dedi

“ZAMLARIN ÜSTÜ ÖRTÜLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Ticarethane tarifesine tarihin en büyük zammının yapıldığını söyleyen Pekcanlı, “4 kişilik bir ailenin 230 kilovatsaat elektrik tüketimi için Aralık faturası 210 liraydı, Ocak ayında 370 lira oldu. Şubat’ta ise 330 lira olacak. Yani zam yine zam olarak kaldı. Vatandaş fahiş zamların, hayat pahalılığının altında hala eziliyor. Saray iktidarı tarife oyunlarıyla kendi yaptığı zamların üstünü örtmeye çalışıyor. Öte yandan ticarethane tarifesine de en üst kademeden tarihin en büyük zammı yapıldı. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bir kez daha söylüyoruz; “Elektrik insan hakkıdır, ulaşılabilir ve insani yaşam koşullarında ödenebilir bir ücreti olmalıdır” dedi.

“KARA KIŞ FONU DERHAL KURULMALI, FATURA DESTEĞİ SAĞLANMALI”

Enerji fiyatlarındaki zamlar sebebiyle vatandaşların yaşadığı sıkıntılı süreç için acil uygulamalar devreye girmesi gerektiğini aktaran Fevzi Pekcanlı, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak vatandaşlarımızı yaşadıkları enerji buhranından çıkaracak acil uygulamaların derhal hayata geçirilmesi çağrısını yapıyoruz. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun daha önce defalarca vurguladığı gibi Kara Kış Fonu derhal kurulmalı ve dar gelirli vatandaşlarımıza fatura desteği sağlanmalıdır. Elektrik ve doğalgazda fahiş zamlar derhal geri çekilmeli, 2021 yılının tarifelerine geri dönülmelidir.  KDV ve ÖTV’nin hiç değilse kış aylarında sıfırlanmalıdır. Aralık 2021 – Ocak 2022 döneminde vatandaşlarımızdan tahsil edilen yüzde 127’ye varan fahiş zamlı elektrik tüketim bedelleri iade edilmelidir.  Aynı şekilde, yılbaşında sanayi elektriğine yapılan yüzde 130, ticarethane tarifesine yapılan yüzde 125 ve tarımsal sulamada yapılan yüzde 95 oranındaki zamlar derhal geri çekilmelidir.  Halkımıza buradan bir kez daha söz veriyoruz. İktidarımızda ekonomik buhrana da, enerji buhranına da tümüyle son verecek tüm adımları atacağız. Bu zor günleri hep birlikte geride bırakacağız. Aydınlık günleri hep birlikte kuracağız” dedi.

“15 VEKİLİ CHP İYİ PARTİ’YE GÖNDERMESEYDİ, İYİ PARTİ SEÇİME GİREMEZDİ”

İYİ Parti Edirne Teşkilatı’nın, “2019 yerel seçimlerinde CHP’nin İYİ Parti olmadan seçimi kazanamazdı” söylemlerine cevap veren Pekcanlı, “İYİ Parti olmasaydı CHP Edirne’de seçimleri kazanamazdı. Açıklayan tarafın böyle bir iddiası var. 15 milletvekilini CHP, İYİ partiye göndermeseydi İYİ parti seçimlere giremezdi. Bizim bir tane milletvekilimiz vardı İYİ parti için görevlendirildi. Vekilimiz Okan Gaytancıoğlu ile telefonla görüştüm. O dönemde genel başkanımızın kararı doğrultusunda Okan Gaytancıoğlu ve 14 vekil İYİ Parti’ye geçeceğini daha sonra yeniden partiye geleceğini dile getirdi vekilimiz. 3 seçim atlattım, 15 Temmuz’da il başkanlığı görevi geçirdim. Buradaki yerel yöneticilerin açıklamalarını o dönemde yapılan basın açıklamasından sonra çok önemsemedim. Bir partinin üyesi olarak bunları hazmedemedim. Uzunköprü’deki açıklama yapılana kadar sustum” dedi.

“YÖNETİCİLER AÇIKLAMA YAPARKEN ÖNÜNDEKİ TABLOYA BAKACAKLAR”

İttifak ortakları İYİ Parti’nin rakamsal olarak tabloya bakması gerektiğini hatırlatan Pekcanlı, “Şimdi partinin il başkanı olarak üyelerimizin bana yaptığı baskı sonrasında açıklama yapıyorum. İl genelinde İYİ parti olmasaydı CHP seçim kazanmazdı sözüne cevap olarak, CHP’nin 2019’da yerel seçimlerde il genel meclisinde il bazında 112 bin 789 oyu var arkadaşlar. CHP’nin il ortalaması 43,18,  İYİ Parti’nin il genel meclisi 25 bin 838 oy almış il bazında ortalama 9,89. 28 kişilik il genel meclisi üyelerinden 15’i Cumhuriyet Halk Partisi, 2 İYİ Partisi ve 11’de Adalet ve Kalkınma Partisi üyesinden oluşuyor. CHP olarak Edirne’de rekor oyu 61,46 ile Meriç’de aldı. İkincisi rekor oy aldığımız 58,65 ile Enez’dir. Neden bunları söylüyorum. Bizim rekor oy aldığımız yerlerde İYİ Parti’de aday çıkardı. İYİ Parti’nin adayı Meriç’te 2,93 oy aldı. Enez’de çıkarılan aday ile 6,80 oy almış. Küplü’de de aday çıkardılar. Biz Meriç, Enez ve Küplü’yü AK Parti’den aldık. Küplü’de de aday çıkardılar. Aday 15,67 oy aldı. Biz beldelerde bir tek adayımızı geri çektik. Bizim Subaşı’nda adaylıktan çektiğimiz ve Demokratik Sol Parti’den aday olan 606 oy aldı. AK Parti seçimi 630 ile kazandı. İYİ Partililerin seçime giren aday 221 oy aldı. Yöneticiler açıklama yaparken önündeki tablolara bakacaklar. Edirne’de zor bir seçim atlattık. Edirne Belediye Başkanımız Recep Gürkan’a kurulan kumpası, Edirne’de ittifak ortağımız ile Edirne’de seçimleri aldık. Biz ittifak ortağımız ile bu çalışmalar esnasında bu değerlendirmeleri hatırlatmak istedim. Evet Keşan’ı ve Havsa’yı kaybettik. Bizi örgütümüzün tek amacı kaybettiklerimizi çalışarak geri almak” dedi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.