DOLAR 32,4675 -0.07%
EURO 34,7362 -0.7%
ALTIN 2.435,21-0,03
BIST 9.894,641,83%
BITCOIN 20793560,92%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

CHP’den Esnaf Bakanlığı talebi

CHP’den Esnaf Bakanlığı talebi

ABONE OL
10 Ekim 2020 11:31
CHP’den Esnaf Bakanlığı talebi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun esnafların sorunlarına yönelik hazırladığı 17 maddelik çözüm önerisi il başkanları tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak kamuoyu ile paylaşıldı. Önerilerde esnafın sorunlarını daha etkili çözülmesi için “Esnaf Bakanlığı”nın kurulması gerektiği ifade edildi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı birlikte düzenledikleri toplantıda koronavirüs salgını nedeniyle etkilenen esnaflara yönelik açıklama ve değerlendirmede bulunarak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun esnafların sorunlarına yönelik hazırladığı 17 maddelik çözüm önerisini paylaştılar.

“ESNAFIMIZIN DAYANACAK GÜCÜ KALMAMIŞTIR”

Ülkemizin ağır bir salgın sürecinden geçtiğini belirten CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, “Tüm yurttaşlar bu süreçten olumsuz etkilenirken en ciddi sıkıntıyı yaşayan kesimlerin başında esnafımız gelmektedir. Salgın döneminde 700 bin esnaf dükkanını kapatırken iktidar sosyal devlet olarak esnafa karşılıksız olarak tek kuruş yardımda bulunmamıştır. Bu süreçte dükkanını kapatan esnafın her türlü vergi, stopaj, sigorta, kira ve faturalarının devlet tarafından karşılanması taleplerimiz borç içinde yüzen esnafın krediye rahat ulaşabilmesi için sicil affı çıkarılması önerimiz iktidar tarafından gündeme alınmamıştır. Esnafımız her geçen gün kötüleşen ekonomik koşullar altında ezilirken artık dayanacak gücü kalmamıştır. Ülkenin dört bir yanından her gün yüzlerce esnafın kepenk kapattığı siftah yapmadan günü bitirdiği haberlerinin yanı sıra bir de borçlarını ödeyemediği, ailesini geçindiremediği için intihar eden esnaflar ya da tezgahına el konulduğu için kendini yakan güvencesiz seyyar satıcı haberleri gelmektedir. TÜİK’in verilerine göre 2 milyon 616 bin esnafımız varken bu yıl hem pandeminin hem de yaşanan ekonomik krizin etkisi ile 335 bin esnafımız kepenk kapatmak zorunda kalmıştır. Geçtiğimiz Haziran ayında 7 bin 222 iş yeri kapanırken bu rakam son beş yılın bütün Haziran aylarındaki en yüksek veri olarak kayıtlara geçmiş durumdadır. Esnafla beraber esnaf sayılan ama dükkanı olmayan pazarcılar 500 bin kağıt toplayıcısı 30 bin simitçi, 10 bin çiçekçi, 6 milyon kişi sokaklardan, 1 milyon gündelikçi ise temizlikten geçimini sağlarken bu emekçilerde hükümet tarafından hep görmezden gelinmiştir” dedi.

“BU KARA GÜNDE ESNAFIMIZ ÇARESİZ VE YALNIZ DEĞİLDİR”

Hükümetin kullandığı paradan esnafa yardım etmediği, üstüne esnafın borcuna yeni faizler  eklendiğini kaydeden Pekcanlı, “İktidar bu güne kadar esnafın bir tek derdine çare üretmemiştir. Esnafa sadece faizle kredi verilmiş, verilen kredilerin üzerine faiz eklenerek 3 ay süreyle ertelenmiştir. Tüm bu olumsuz tablo yetmezmiş gibi açlık ve yoksullukla karşı karşıya kalan, gıda paketlerine muhtaç hale gelen esnafa İBAN numarası gönderip para istenmiştir. Bu kara günde esnafımız çaresiz ve yalnız değildir. Esnafımızın her türlü derdi ve sorunu için Cumhuriyet Halk Partisi vardır” dedi.

“ACİLEN ESNAF BAKANLİĞİ KURULMALIDIR”

Esnafların yok olmaması için sunulan önerileri sıralayan Başkan Fevzi Pekcanlı “Genel Başkanımızın 6 Ekim Salı günü grup toplantısında dile getirdiği “ Esnafımız için 17 Talep “ başlıklı önerimizi bir kez daha seslendiriyoruz. 1-Acilen bir Esnaf Bakanlığı kurulmalıdır. 2-Esnafımız için sicil affı çıkarılmalıdır. 3-Esnafımızın kullandığı krediler, faizsiz ve ödeme gücüne göre taksitlendirilmelidir. 4-Kiralarda stopaj kaldırılmalıdır. 5-Zincir mağazalar ve AVM’ler için düzenleme yapılmalıdır. AVM’ler haftanın  bir günü kapanmalıdır. 6-Esnafın sosyal güvenlik primleri, işyerlerinin kapalı olduğu dönemde Hazine tarafından karşılanmalıdır. 7-Esnafa salgın sürecinde haksız-insafsız cezalar yazılmamalıdır. 8-Devlet esnafa olan borçlarını ödemelidir. 9-Hijyen koşullarının sağlanması şartıyla kahvehanelerde oyunlara izin verilmelidir. 10- Küçük esnafımızın yanında çalışanların kısa çalışma ödeneği ile ilgili yaşadığı sorunlar giderilmelidir. 11-Kamu kurumları, işyerleri kapalı olduğu sürece kiracısı olan esnafımızdan kira almamalıdır. 12- Ertelenen vergi ve sigorta primleri için salgın sonrasında yeniden yapılandırma olanağı getirilmelidir. 13- Esnafımıza yönelik icra işlemleri durdurulmalıdır. 14- Okul kantinlerinden bir yıl süreyle kira alınmamalıdır. 15-Servis işletmecilerinden alınan teminat mektupları iptal edilmelidir. 16-Altı milyon sokak esnafımız kayıt içine alınmalı ve güvenceye kavuşturulmalıdır. 17- Pandemi boyunca zarara uğrayan esnafa kira desteği sağlanmalıdır” dedi.

“GARİBANLARIN, İŞSİZLERİN EMEKÇİLERİN, ESNAFLARIN SÖZCÜSÜ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Verdikleri önerilerle esnafların sorunlarının giderilmesini istediklerini dile getiren Başkan Pekcanlı “İçinden geçtiğimiz pandemi süreci sosyal devletin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermektedir. Başta esnaflarımız olmak üzere salgının olumsuz etkilediği tüm kesimlere en kısa sürede gerekli destek sunulmalıdır. İktidarın yapması gerekenler çözüm önerilerimizde sıralanmıştır. Bu öneriler dikkate alınarak esnaflarımızın sorunları giderilmelidir. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun da ifade ettiği gibi Cumhuriyet Halk Partisi olarak bütün garibanları, işsizlerin, emekçilerin, esnafın sözcüsü olmaya devam edeceğiz”dedi.

“ORTA DİREK ŞUANDA ZOR DURUMDA”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “Biz esnaflarımızı orta direk olarak görürüz. Esnaf kimdir, esnaf etrafında örnek olan, alışveriş yapan, ticareti döndüren, o ticareti ahilik mantığıyla yürüten yani çek senetle değil sözle yürüten kişidir. Bir kuruma borcu varsa en yakın arkadaşından o borcunu sözle isteyen kişidir. Tabi teknolojinin gelişimi ile çek senet çıktı ama artık ticarette bozuldu. 18 yıldır İktidara sahip olan iktidar, maalesef Türkiye’nin dinamiklerini o kadar yordu ki o orta direk şu anda çok zor durumda. Esnafların çocukları genelde okurlar, kendileri esnaf olmazlar. Esnaf olsalar da işlerini büyütürler. Esnaflık çok zordur” dedi.

“GECE 10’DAN SONRA ALKOLLÜ İÇECEK SATIŞ CEZASI ARTTIRILACAK”

Yeni çıkacak yasayla saat 10’dan sonra satılan içki cezalarının arttırılacağı, ancak bu cezaların yükseltilerek tahsilatı da zorlaşacağını vurgulayan Okan G aytancıoğlu”Salı günü bir torba yasa geliyor. Torba yasanın 6. Maddesinde ben konuşacağım. Alkollü içeceklerde gece saat 10’dan sonra cezaları daha da arttırıyorlar. Bu cezaları arttırarak, daha fazla vergi koyarak ne olmuş biliyor musunuz, bizim milli içkimiz rakının satışları düşmüş, viskinin satışları artmış. Hani yerlilik, millilik? Yok. İktidar kendi başına bir şeyler yapmaya çalışıyor, yanlış yapıyor. Yüksek cezalar, cezaları tahsil edilemez hale getirir”dedi.

“ZİNCİR MARKETLER KÜÇÜK ENSAFIN İŞİNE GÖZ DİKİYOR”

Zincir marketlerin en önemli dönemlerde küçük esnafın ürünlerini indirimli satarak zarar verdiğinin altını çizen Gaytancıoğlu “Esnafımızda çarkını döndürebilmek için kredi, borç almış. Borcu ödeyemiyor. Bizde geçmişten gelen bir sicil affı öngörüyoruz. Herkese bu sicil affı. Ama esnaflar öncelik. Çünkü esnaflar ticaretlerine devam etmeli. Esnaflar orta direk çöktükçe yerine kim geliyor. Zincir marketler. Okulların açıldığı o 1-2 haftalık dönemde kırtasiye esnafının ürünlerini satıyor. Edirne’de 60 tane kırtasiye esnafı var. Onlarda diyor ki kırtasiye, kırtasiye esnafından alınır. Peki yurttaşlar kırtasiyeden mi alıyor? Okulların açıldığı günlerde market zincirleri kırtasiye ürünlerini indirimli fiyattan satıyor. Esnaf çok zor duruma düşüyor. Bizde diyoruz ki bu işlere girmesinler. Biz küçük esnafın yaşamasından yanayız” dedi.

“OKULLARIN KAPANMASINDAN ETKİLENEN ESNAFLARLA GÖRÜŞTÜK”

Okuldan etkilenen birçok esnafla görüştüklerini dile getiren Okan Gaytancıoğlu, “Edirne genelinde 3 tane servis hattı satıldı. Satılık ilanlarına bakın 3 servis hattı satılık. 6 tanede okul kantini devir bekliyor. Ama devir alan yok. Edirne’de 42 bin tane öğrenci var merkezde. Bunların 22 bini evlerde kalıyor. Biz emlakçılar odası başkanımızı ziyaret ettik. Bu 22 bin öğrencinin buraya gelmemesinden dolayı Edirne esnafı zaten büyük sıkıntı içinde. Pansiyonlar ciddi sıkıntı içerisinde. 8-9 bin öğrenci pansiyonlarda kalıyor. Geri kalan 12 bin civarı öğrencide Kredi Yurtlar Kurumu’nda kalıyor. Biliyorsunuz tarikat yurtları daha önceden kirayı ödeyemeyecek öğrencileri çekti. Her aile pansiyon ücretini ödeyecek durumda değil. Şu anda 5 milyon öğrenci icralık. 5 milyon öğrencinin evine bugün, yarın haciz gidecek. Biz pansiyon sahipleri ile konuştuk. Biz 60 kişilik pansiyonuz 3 tane kayıt geldi. O 3 öğrenciye hizmet verirsiniz ama elektriğiniz, suyunuz 60 öğrenci için yanacak. Bizde okulların kapanmasından etkilenen esnaflarımızla görüşmeler yaptık. Böyle giderse bu esnafımız ne yapacak?” dedi.

“HÜKÜMET SAĞLIKTA BAŞARILI OLSA DA EKONOMİDEN SINIFTA KALMIŞTIR”

Esnafa verilen kredilerin geri ödenmesinde yeni yapılandırma yasasının çıkması gerektiğini söyleyen Gaytancıoğlu, “AKP Hükümeti pandeminin belki sağlık boyutunda biraz başarılı olduğunu söyleyebiliriz ki tabi oda tartışılır, ama işin ekonomik boyutunda tamamen sınıfta kalmıştır. Esnafı zor durumda bırakmıştır, işçileri zor durumda bırakmıştır, işsiz sayısını arttırmıştır. Yani ekonomi boyutunu görmemiştir. Yani biz sana kredi verdik. Verdin ama krediyi geri alacaksın. Bu ayın 20’sinden sonra o 5’er, 15’er bin liralar, esnafa verilen 25’er bin liraların ödemeleri var. Biz TBMM’de acilen yapılandırmayla ilgili bir yasanın gelmesini istiyoruz. 9 defa vergi affı geldi. 10’cusunun da gelmesi gerekli. Ekonomi gerçekten zor durumda. Önümüzdeki günlerde MYK üyelerimiz dahil sahaya inecek KOBİ’lerde çalışma yapacağız”dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.