DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2075866-1,65%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

DEVA’dan Yükseköğretim Eylem Planı

DEVA’dan Yükseköğretim Eylem Planı

ABONE OL
22 Temmuz 2022 11:12
DEVA’dan Yükseköğretim Eylem Planı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Eğitim Politikaları Başkanı Mustafa Ergen, partisinin il başkanlığında ‘Yükseköğretim Eylem Planı Lansmanı’ için partilileri ile bir araya geldi.

Oluşturulan Yüksek Öğretim Eylem Planı’nın 6 siyasi partinin bir araya geldiği 6’lı masaya da sunulduğunu belirten Ergen, teknoloji temelli yeni dünya ile karşı karşıya olunması sebebiyle gençleri doğru eğitim sistemiyle birleştirmek gerektiğini söyledi.

“Artık üniversiteleri serbest bırakmak gerektiğini düşünüyoruz” diyen Ergen “Bu geleceğin dünyası da bilinmeyenlerin dünyası. Bu dünyaya ulaşmak için daha serbest, daha özerk, hem idari, hem bilimsel olarak özgürlükçü bir üniversite anlayışını tesis etmek istiyoruz” dedi.

“YENİ DÜNYADA, BİR ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEYE GRDİĞİ ZAMAN SEÇTİĞİ MESLEĞİN 4 SENE SONRA KAYBOLMA İHTİMALİ VAR”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Eğitim Politikaları Başkanı Ergen, eğitimi ana gündemleri yapmak istediklerini belirterek, “Dünya değişiyor. Dünya artık yepyeni ekonomik ve toplumsal bir devrime girdi. Daha girişimcilik temelli ve teknolojik temelli yepyeni bir dünya ile karşı karşıyayız. Artık sizin gibi, benim yaşımdaki insanlar Türkiye’nin en değerli şirketlerini kurdular, dünyanın en değerli şirketlerini kuruyorlar. Bu devrime ayak uydurmak içinde eğitimin reform olması gerekiyor. Çünkü yeni dünyanın ham maddesi gençler, genç nüfus. Eskisi gibi altın, petrol değil, yerin altından çıkanlar değil. Türkiye nüfusu genç bir toplum, yaşlanmamış bir toplum. Japonya, Almanya gibi yaşlı bir toplum değil. Bu gençleri doğru bir eğitim sistemiyle birleştirmemiz lazım. Aksi halde her geçen gün yaşlanıyoruz ve bu fırsatı kaçıracağız. Yeni dünyanın bir parçası olmamız gerekiyor. Bu fırsatlar yüz yılda bir geliyor. Biz yüz yıl öncede kurduğumuz Cumhuriyet ile beraber eğitim sistemini değiştirdik. Daha modern bir eğitim anlayışının içine girdik. Halbuki orada geç kalmıştık çünkü eğitim sistemi 250 yıl önce değişmişti. Bütün dünya bu işe kafa yorarken bizimde yormamız gerekiyor. Bizimde kendimize özgü bir eğitim sistemini yaratmamız lazım. Eskisi gibi A ya da B ülkesinden alacağımız eğitim sistemi de yok çünkü onlarda şu anda bu çalışmanın içindeler. Onlarda gelecekteki dünyaya kendilerini hazırlamak için çalışıyorlar. Bir öğrenci üniversiteye girdiği zaman seçtiği mesleğin belki 4 sene sonra kaybolma ihtimali var yeni dünyada. Artık teknoloji, otomasyon, yapay zeka birden meslekleri ortadan kaldırabiliyor. Ya da karşılaşmayacağı meslek tanımlarını mezun olduğu zaman görebilecek bir ortamın içine girecek” dedi.

“ARTIK ÜNİVERSİTELERİ SERBEST BIRAKMAK GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Geleceğin dünyasının bilinmeyenler dünyası olduğunu ve bu dünyaya ulaşmak için daha özgürlükçü üniversite anlayışı tesis etmek istediklerinin altını çizen Ergen, “Böyle bilinmeyen bir dünyaya ilerlerken üniversitelerin tek merkezden yönetilmesi, tek merkezden karar alınması bizi doğru bir şekilde hazırlamayacağını düşünüyoruz. Artık üniversiteleri serbest bırakmak gerektiğini düşünüyoruz. Üniversiteyi üniversite yapan akademisyenleridir, üniversiteyi üniversite yapan öğrencileridir, mezunlarıdır, bulunduğu bölgedir, oradan istihdam sağlayan endüstridir, oraya AR-GE projesi veren sanayidir. Bu ekosistemin üniversiteleri kendi başına yönetmesini istiyoruz. 200 tane üniversitemiz var gerekirse 200 tane farklı modelimiz olsun. Ama 1-2 model öne çıkacaksa hepimiz o modellerin peşinden gidelim. Üniversiteler tabiatı gereği bilinmeyenin peşinde koşan insanlardır. Biz onlara bilinmeyenin peşinde koşsun diye belli şekilde istihdam ediyoruz. Bu geleceğin dünyası da bilinmeyenlerin dünyası. Bu dünyaya ulaşmak için daha serbest, daha özerk, hem idari, hem bilimsel olarak özgürlükçü bir üniversite anlayışını tesis etmek istiyoruz” dedi.

“YÖK’Ü VE MÜLAKATI KALDIRACAĞIZ”

Yüksek Öğretim Eylem Planı’nın 6’lı masaya da sunulduğunu dile getiren DEVA Partisi Edirne İl Başkanı Kerem Arda da “Türkiye’nin en köklü sorunu eğitim. YÖK’ü kaldıracağız diyoruz kesin bir şekilde. Mülakat kalkacak diyoruz. Bunlar çok iddialı ve kesin çözümler. Yeni öğretmen yetiştirmeyi belli bir limite indirirsek, elimizdeki mevcut insanları görevlendirdiğimiz zaman biter. Önemli olan kararlı bir eğitim politikası ve bunu yürütebilecek bir heyet diye düşünüyorum. Bu Yüksek Öğretim Eylem Planı çok donanımlı bir şey, 6 masaya da sunduk. Çoluk çocuğunuz ve geleceğiniz için bunu incelemekte fayda var” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.