DOLAR 32,4782 -0.05%
EURO 34,8577 -0.37%
ALTIN 2.448,190,51
BIST 9.878,231,66%
BITCOIN 20920590,48%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Edirne aşıda en duyarlı kent”

“Edirne aşıda en duyarlı kent”

ABONE OL
16 Ekim 2021 00:54
“Edirne aşıda en duyarlı kent”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, aşı konusunda en duyarlı kentin şu an Edirne olduğunu belirterek, Edirnelilere aşı duyarlılığı için teşekkür etti. Aksal, ayrıca ay sonunda 20 yaş üstünü aşılamanın planlandığını söyledi.

TBMM KEFEK Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Selimiye Meydanı’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

“BU AY SONUNDA 20 YAŞ ÜSTÜ AŞILANMA PLANI”

Koronavirüs ile mücadelede en büyük silahın aşı olduğuna dikkat çeken Aksal, “Maske, mesafe çok önemli ama sürdürülebilir değil. Hepimiz bunaldık maskeden, mesafeden bunaldık yeterince ayrı kaldık. Ama lütfen sırası gelenler aşı olsun. Bu ay sonunda 20 yaş üstünü aşılamayı planlıyoruz. İnşallah hep birlikte başaracağız” dedi.

“NE OLUR SIRASI GELEN AŞISINI OLSUN”

Aşı randevusu alıp gitmeyenlerin, aşı olmak isteyenlerin hakkına girmemesi gerektiğini savunan Aksal, “Maalesef gençler kendine çok güveniyorlar. Bizim 65 yaş üstü büyüklerimizde yüzde 80 üstü aşı uygulaması yaptık. Ama yaş düştükçe, gençler kendine çok güveniyorlar. Aşı olmak istemiyorlar. Ama gerçekten bu işin bir tek yolu var. Bütün dünyada böyle. Pandemiyi yeneceksek toplumsal bağışıklığı kazanmamız gerekiyor. Bir yılı aşkın süredir maskeyle, mesafeyleyiz. Bir sürü şeyler uyguladık ama bu işin bir tek çözümü var. Aşıyla toplumsal bağışıklığı kazanmamız gerekiyor. Ne olursun sırası gelenler aşısını olsunlar. Buradan şöyle çağrı yapayım; Bazı vatandaşlarımız aşı sırası alıp, aşı olmaya gitmiyorlar. Bizim bu kadar aşı için bekleyen insanlar varken, daha bir tane aşı olmamış ülkeler var. Bu kadar insan aşı için beklerken, bizim bir doz aşıyı bile zayi etmemiz gerçekten vicdana sığmaz. Aşı randevusu aldıysanız mutlaka gidip aşınızı olun. Sadece kendiniz için değil, yakınlarınızın ve tüm toplumun sağlığı için. Maalesef bir pandemi eve girdimi kişinin birden hayatına neden olabilir” dedi.

“AŞI KONUSUNDA EN DUYARLI İL EDİRNE, HEDEF 750 BİN”

Edirne’nin aşı ve vaka oranında başarılı bir çizgi izlediğini söyleyen Aksal, “Aşıda duyarlı olalım. Edirnelilere aşı konusunda teşekkür etmek istiyorum. Aşı konusunda en duyarlı il Türkiye’de şu an Edirne. Kişi başına en çok aşı uygulanan il de Edirne. İnşallah Türkiye genelinde hedefimiz günde 750 bin kişiyi aşılamak. Ay sonuna kadar toplumsal bağışıklığı sağlamış rakamlara ulaşmayı planlıyoruz. Üniversite öğrencilerimizi de aşılayıp okullarımızı açacağız” dedi.

“EDİRNE İLERLEYEN ZAMANDA BULGAR AKININA UĞRAYACAK”

PCR testlerinin ücretlerinin bakanlık tarafından belirlendiğini ancak bu testlerin aşı kadar güvenli olmadığına değinerek, Edirneli esnaflara Bulgar akını olacağına dair mesaj veren Aksal, “Bizzat bu konuyu takip ediyoruz. Biz sınır iliyiz burada. Bizim Edirne’ye Bulgaristan’dan çok ciddi ziyaretçi geliyordu. Edirne esnafımıza katkıda bulunuyorlardı. Bu pandemi sürecinde Türkiye’nin aldığı kararlarla değil Bulgaristan aynı zamanda Avrupa Birliği üyesi. Kendi kararları var. Onlarda Avrupa Birliği’nin aldığı kararlara uymak zorunda. Türkiye olarak da bizde vatandaşımızı korumamız gerekiyor. Bazı önlemler aldık. Sınırlarımız kapandı ama biz bir an önce Bulgarların Türkiye’ye gelmesini istiyoruz. Ticaretten her iki tarafta kazançlı çıkıyor. Kazanç olmadan, kazan kazan olmayınca ticaret olmuyor. Aşı kartına başladık. Aşısını olanlar çıkabiliyorlar. Ama Bulgaristan’da da hala aşı olmayan ciddi sayıda insan var. Onlar için bizim PCR zorunluluğumuz var. PCR testinin de pahalı olduğunu biliyorum. Özellikle Bulgaristan’da daha da pahalı. İnsanlar buraya gelirken o maliyeti dikkate almak zorundalar. Sağlık Bakanımızla ben defalarca kendim görüştüm. Bir yandan mümkün olan en ekonomik aşıyı yapmak, öbür yandan aşının güvenilirliği önemli. Çünkü sonuçta söz konusu olan insanlarımızın sağlığı. Edirne insanı çok duyarlı ama bu sayılara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Güvenilmeyen bir PCR testinin uygulanması mümkün değil. Ben yine en son Sağlık Bakanımızla görüştüğümde çalışmaların daha hızlı devam ettiğini ama şu an için dünyada kabul görmüş, Türkiye’de kabul edilecek böyle bir PCR olmadığını, özel hastanelerde yapılan PCR testleri de daha ucuzlatıldı. 170 liraya düştü. Bu Sağlık Bakanlığımızın genelgesi basında yer aldı ama hastanelerimiz bu fiyatları belirlemiyorlar, Sağlık Bakanlığımız belirliyor. İnşallah en kısa zamanda hem Bulgaristan aşılama oranlarını yükseltir hem biz yükseltiriz. Bir an önce vaka sayılarının düşmesiyle birlikte inşallah bir an önce Bulgaristan’dan buraya gelirler. Önümüzdeki dönemde Edirne’nin çok yoğun olacağı tahmin ediyorum” dedi.

“YERLİ AŞIDA GÖNÜLLÜLER ARIYORUZ”

Uzun süredir beklenilen yerli aşının tüm dünyaya gönderileceğini söyleyen Aksal, “Yerli aşımızda 3. Faza geçildi. Gönüllüler arıyoruz gençler arasından. Bakanımız Mustafa Varank bakanımız ilk kendisi gönüllü oldu. Zaten biz yerli aşımızı ürettiğimizde eminim ben Bulgaristan’ın tamamını aşılarız, Sayın Cumhurbaşkanımızın tüm dünyaya aşı gönderme gibi bir hedefi var. Çok sabrettik, biraz daha sabredelim” dedi.

“ERGENE’YE HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Ergene’nin durumunu değerlendirerek doğa için herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini söyleyen Aksal, “Ergene’nin kirliliğinden üzülmemek mümkün mü? Bunun hiçbir siyasi görüşü yok. Ama maalesef böyle yıllarca süren bir ihmal edilmişlik var. Onun için biz en büyük projelerden birisi Ergene’yi temizleme projesi. Kırklareli, Vize ve Çorlu’da birçok arıtma tesisleri yaptık. Çok büyük yatırımlar yapıldı. Bende takip ediyorum, Uzunköprü’ye gidiyorum. Her geçişimde de oradan geçiyorum. İnanın çok büyük işler yaptık. Ama vatandaş gördüğüne inanıyor. O suyun renginden mutlu muyuz, değiliz. Marmara’da çevrenin ne kadar önemli olduğunu gördük, affetmiyor. Bütün dereleri ıslah etmek, daha sıkı tedbirler almak zorundayız. Burada doğayı korumak zorundayız. Birbirimizi suçlayarak bir yere varamayız. Çevreye birileri değil hepimiz sahip çıkmalıyız, bedelini hepimiz ödüyoruz” dedi.

“AK PARTİ TEŞKİLATI OLARAK CUMHURBAŞANIMIZIN TEMPOSUNA YETİŞMEYE ÇALIŞIYORUZ”

AK Parti teşkilatlarının pandemi sonrası eskisi gibi sahalarda büyük özveri ile çalışacaklarını kaydeden Aksal, “Biz hep sahadaydık. Sayın Cumhurbaşkanımızın çalıştığı o tempoya ayak uydurmamız mümkün değil. Biliyorsunuz yine yurtdışında oradan hemen Azerbaycan’a geçiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız böyle sabahlara kadar çalışınca bizimde tabi vicdanen çalışmamız mümkün değil. Hep sahadaydık ama maalesef bu pandemi sürecinde istediğimiz gibi üst düzey değil. Kendi sağlımızı da korumak zorundayız. Vatandaşta biz içerideyiz siz niye dışarıdasınız diyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı öyle, Ak Parti teşkilatı olarak her zaman sahadayız. Pandemiden sonra daha aktif şekilde sahada olacağız” dedi.

“GÜNDEMİMİZDE ERKEN SEÇİM YOK, OLSA İLK KARŞI ÇIKACAK MUHALEFETTİR”

Gündemdeki erken seçim söylentilerine ve muhalefetin erken seçim çağrılarına değinen Aksal, “Biz Türkiye’de bir sistem değişikliğine gittik. Parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı sistemine geçtik. Buradaki birinci hedefimiz bu koalisyonlar ve erken seçimden kurtulmak. Ekonomide en kötü şey belirsizliktir. Seçimin ne zaman olacağını insanlar bilecekler, planlarını ona göre yapacaklar. Biz ülkeyi bu erken seçimlerden kurtarmak için Türkiye’de sistem değişikliğine gittik. Bugün muhalefet erken seçimden konuşuyor, daha kendi aralarında bir adayları bile yok. Cumhur İttifakı olarak bizim adayımız Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Erken seçimde diye bir gündemimiz yok. Ülke pandemiden çıkmaya çalışıyor. Yapacak o kadar çok işimiz var ki. Erken seçim diye bir şey hiç gündemimiz de yok. Neden olsun? Yapacak çok işimiz var. Seçim 2023’ün Haziranındadır. Yarın erken seçim yapıyoruz deseniz buna en çok karşı çıkacak olan muhalefettir. Çünkü darma dağınlar. Kendilerinin ilk önce toparlanmaya ihtiyacı var”dedi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.