DOLAR 32,4478 -0.13%
EURO 34,7757 -0.58%
ALTIN 2.440,670,20
BIST 9.918,192,07%
BITCOIN 20902871,19%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Kadınlar, siyasette yeterince temsil edilmiyor”

“Kadınlar, siyasette yeterince temsil edilmiyor”

ABONE OL
6 Aralık 2022 10:23
“Kadınlar, siyasette yeterince temsil edilmiyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı ve Edirne İl Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, birçok gelişmiş ülkeden önce Türk kadınının seçme ve seçilme hakkına kavuştuğunu söyledi. Kadın kimliğinin, ulusal meclislerde ve yerel yönetimlerde temsili için belirlenmiş olan kritik eşiğin yüzde 33 olduğunu ifade eden Gegeoğlu, Ülkemizde hem mecliste hem de yerel yönetimlerde dünyada kabul edilen bu eşiğin oldukça altında olduğunu belirterek, Türkiye’de kadınların siyasette yeterince temsil edilmediğini söyledi.

CHP Kadın Kolları Başkanlığı 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı tanınmasının 88’inci yıl dönümü nedeniyle 81 ilde eş zamanlı basın açıklamaları düzenledi.

Edirne’de de parti binasında açıklamada bulunan CHP Edirne İl Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde, 5 Aralık 1934 tarihinde kadınların seçme ve seçilme hakkını kazandıklarını belirterek, “Dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün ifadesiyle Atatürk’ün “en ileri devrimlerinden” biri gerçekleşti” dedi.

“KADINLAR BİRÇOK GELİŞMİŞ ÜLKEDEN ÖNCE BU HAKKI KAZANDI”

Kadınların bu hakkı birçok gelişmiş ülkeden önce kazandıklarını belirten Gegeoğlu, “Bu hak ile eşit yurttaş olma statüsüne kavuştuk. 1935 yılında gerçekleşen seçimlerde, kadınlar büyük bir hevesle haklarına sahip çıktı ve oylarını kullandı. Özellikle büyük şehirlerde, kadınların oy kullanma oranı erkeklere yakındı. Seçim sonucunda 17 kadın milletvekili Meclis’e girdi. 1936 yılında yapılan ara seçimle birlikte, kadın milletvekili sayımız 18’e çıktı. Böylece Meclis’teki kadın milletvekili oranımız yüzde 4,6 oldu. Bu oranla parlamentoda kadın temsilinde dünyada ikinci sırada yer aldık. Aradan geçen 88 yıla rağmen; ilerlemek bir yana 129’uncu sıraya geriledik. Örneğin bu oran, 2011 yılında kadınların seçme ve seçilme hakkını kazandığı Suudi Arabistan’da yüzde 20, 2006’da aynı hakkın tanındığı Birleşik Arap Emirlikleri’nde ise yüzde 22,5’tir” dedi.

“CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ RAPORU’NDA 156 ÜLKE ARASINDA 133’ÜNCÜ SIRADAYIZ”

Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan 2021 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda yer alan endekste ise Türkiye’nin 156 ülke arasında 133’üncü sıra olduğuna dikkat çeken Gegeoğlu, “Seçmen nüfusunun yarısını kadınlar oluşturmasına rağmen, kadınların karar alma süreçlerinde yeterince yer almamaları ve siyasette ‘eksik temsil’ edilmeleri bir demokrasi sorunudur. Bu sorun öylesine büyük ki; araştırmalara göre Türkiye’nin tam cinsiyet eşitliğine ulaşması için 152 yıla ihtiyacı var. Oysaki biz kadınların 152 yıl beklemeye tahammülü yok!” dedi.

“TÜRKİYE’DE KADINLAR SİYASETTE YETERİNCE TEMSİL EDİLMİYOR”

Kadın kimliğinin, ulusal meclislerde ve yerel yönetimlerde temsili için belirlenmiş olan kritik eşiğin yüzde 33 olduğuna işaret eden Gegeoğlu, “Peki, ülkemizde durum ne? 1934 yılından bu yana 23 Genel Seçim yapıldı. Toplam 11 bin 385 Milletvekili Meclis’te görev yaptı. Bu vekillerin sadece yüzde 5’i, yani 598’i kadın. Bugün Meclis’teki 580 milletvekilinin ise yüzde 17,4’ü, yani 101’i kadın. Ülkemizdeki 17 bakandan sadece biri, yani yüzde 5,8’i kadın. 1930-2019 yılları arasında yapılan 19 yerel seçimde, toplamda sadece 156 kadın belediye başkanı seçildi. Erkeklerde ise bu sayı 32 bin. 31 Mart yerel seçimlerine göre bin 389 belediye başkanının sadece 37’si, yani yüzde 3’ü kadın. 2019 sonuçlarına göre, Türkiye’de toplam 50 bin 217 muhtardan sadece bin 119’u kadın. Yani sadece yüzde 2’si. Kadın belediye meclis üyesi oranı en fazla yüzde 11, kadın il genel meclis üyesi oranı ise en fazla yüzde 3 olabildi. Gördüğünüz gibi bu oranlar, dünyaca kabul edilen kritik eşiğin oldukça altında! Kısacası; Türkiye’de kadınlar siyasette yeterince temsil edilmiyor” dedi.

“YÜZDE 33 CİNSİYET KOTASINI HAYATA GEÇİRDİK”

Cumhuriyet Halk Partisi olarak tüzüklerinde kritik eşik olan yüzde 33 cinsiyet kotasını hayata geçirdiklerini anlatan Gegeoğlu, “Elbette asıl hedefimiz tam eşitliktir. Ayrıca partimiz geçen yıl devrim niteliğinde bir adım attı. Kadınların siyasette eşit temsilini sağlayabilmek amacıyla, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk imzacısı olduğu yasa teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sundu. Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik öngören bu teklifimizle, milletvekilli seçimlerinde, siyasi partilerin aday listelerinde, kadın-erkek eşit temsilini sağlamayı hedefledik. Kadınların seçilebilecekleri sıralarda olmasını garanti altına almak için, listelerin bir kadın bir erkek şeklinde “fermuar yöntemi” ile yapılmasını istedik. Bu teklifimiz AKP ve MHP oylarıyla reddedilmiş olsa da bizler eşitlik mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz! Eşit bir Türkiye’yi kadın-erkek bir arada yeniden inşa edeceğiz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını demokrasi ile taçlandıracağız!” dedi.

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ YENİDEN YÜRÜRLÜĞE KOYACAĞIZ”

“Biz yaşam hakkımızı gasp eden bu hukuksuz kararı asla tanımadık ve tanımayacağız!” diyen Gegeoğlu, “İstanbul Sözleşmesi’nin hükümleri artık iç hukukumuzun bir parçasıdır. İktidardan tek talebimiz var: Yasalara Dokunma, Uygula! Zaten en geç 6 ay sonra iktidara gelip, ilk 24 saat içerisinde İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koyacağız” dedi.

“EŞİT TEMSİL HAKTIR!”

İktidara geldiklerinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için bütüncül politikaları hızla uygulamaya koyacaklarını belirten Gegeoğlu, “Biz Cumhuriyet Halk Partili kadınlar, bugün 81 ilde, 973 ilçede tek ses olduk ve haykırıyoruz: Eşit temsil haktır! Hakkımızı alana kadar mücadelemiz sürecek! Geliyor gelmekte olan!” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.