DOLAR 32,3833 -0.36%
EURO 34,8438 -0.04%
ALTIN 2.396,66-1,07
BIST 10.208,651,62%
BITCOIN 19087632,65%
Edirne
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mimar Sinan anıldı

Mimar Sinan anıldı

ABONE OL
10 Nisan 2023 10:38
Mimar Sinan anıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mimarlık ve mühendislik tarihine adını altın harflerle yazdırmış olan Mimar Sinan’ın ölümünün 435. Yıldönümü vesilesiyle TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Edirne Temsilciliği, anma töreni düzenledi.

Başmimar’ın ‘Ustalık eserim’ dediği Selimiye Cami önünde duran heykeli önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi Edirne Temsilcisi Kadir Aydoğdu, Mimar Sinan’ın 410 eser bıraktığını ve bu eserler arasında en önemlilerinden birinin Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Selimiye Camii olduğunu söyledi.

Ayrıca, Mimar Sinan’ın Edirne’nin su ihtiyacını karşılamak için inşa edilen Taşlımüsellim Su Yolu’nun da önemli bir mühendislik eseri olduğunu vurgulayan Aydoğdu, bu tarihi yapının sahiplenilerek restorasyon çalışmalarının yapılması gerektiğini belirtti.

“MİMAR SİNAN’IN 435. ÖLÜM YIL DÖNÜMÜ”

5 padişah dönemi gören, Başmimar göreviyle 410 esere imzasını bırakan Mimar Sinan’ın hayatından bahseden TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi Edirne Temsilcisi Kadir Aydoğdu,  “Mühendislik, mimarlık tarihine adını altın harflerle yazdırmış olan üstat Mimar Sinan’ı, bugün ölümünün 435. yıldönümü nedeniyle şükran, saygı ve rahmetle anıyoruz. Ülkemizde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler ile 50 binin üzerinde insanımız hayatını kaybetti. Yaşanan depremde yaralanan yurttaşlarımıza acil şifalar, vefat edenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Mimar Sinan’ın, Kayseri’nin Ağırnas kasabasında 1491 veya 1492’de doğduğu tahmin edilmektedir. Sinan; Yıldırım Beyazıt, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, III. Murat olmak üzere 5 padişah döneminde yaşamıştır. 1538 yılında I. Selim döneminde Mimarbaşı Acem Ali’nin vefat etmesi üzerine Sermimar (Mimarbaşı) görevine getirilmiştir. 3 padişah döneminde; Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, III. Murat dönemlerinde 49 yıl Başmimar olarak görev yapmıştır. Mimar Sinan’ın 93 cami, 52 mescit, 56 medrese, 7 darül-kurra, 20 türbe, 17 imarethane, 3 darüşşifa (hastane), 5 suyolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 410 eser bıraktığı bilinmektedir. Mimar Sinan’ın en büyük eseri ise kuşkusuz 86 yaşında yaptığı ve “ustalık eserim” diye takdim ettiği, tüm heybetiyle arkamızda yer alan Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Selimiye Camii’dir. Ayrıca, 1573’te Ayasofya’nın kubbesini onararak, çevresine takviyeli duvarlar yapmış zemin iyileştirmesi ve temel güçlendirmesiyle, eserin bu günlere sağlam olarak gelmesini sağlamış ve günümüze de ışık tutacak önemli mühendislik çalışmaları gerçekleştirmiştir” dedi.

“KADERİNE TERK EDİLMİŞ TAŞLIMÜSELLİM SU YOLU BİR AN ÖNCE SAHİPLENİLMELİ”

Mimar Sinan’ın bıraktı eserlerden biri olan Taşlkımüsellim Su Yolu’nun tahrbata uğradığını ve ilgili kurumlarca restorasyonu yapılarak Edirne’nin kültür envanterine dahil edilmesi gerektiğini savunan Aydoğdu “Mimar Sinan’ın en önemli mühendislik eserlerinde birisi de 1530, 1534 yıllarında inşa edildiği bilinen Edirne’nin su ihtiyacı için yapılan Taşlımüsellim Su Yolu’dur. 6km Sinanköy kolu ve 15km Taşlımüsellim kolu birleşiminden sonra Edirne ‘ye ulaşan yaklaşık 50km uzunluğu bulunan Taşlımüsellim su yolu ne yazık ki kurumlarımız tarafından gereken ilgiyi görmemektedir. Şu an ki durumu itibariyle, insan müdahaleleri, çevre etkileri ve doğa tahribatıyla Taşlımüsellim su yolu yer yer tahrip olmuş durumda, kaderine terk edilmiştir. Ancak halen kendi cazibesiyle su taşıdığı bölümleri de bulunmaktadır. Büyük Usta Mühendis Mimar Kocasinan’a karşusunluğumuz gereği biran önce Taşlımüsellim su yolu ilgili kurumlar tarafından sahiplenilmeli, gerekli restorasyon çalışmaları yapılarak Edirne’nin tarih, kültür envanterine dahil edilmelidir” şeklinde ifade etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.