DOLAR 32,4592 -0.11%
EURO 34,7627 -0.64%
ALTIN 2.435,880,00
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2062557-2,02%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Muhtarların yüzde 2’si kadın

Muhtarların yüzde 2’si kadın

ABONE OL
27 Ekim 2022 09:49
Muhtarların yüzde 2’si kadın
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı ve Edirne İl Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Gegeoğlu “Kadınların Köy İhtiyar Heyetleri ve Muhtarlıklarda Seçme ve Seçilme Hakkını Kazanması”nın 89’uncu yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, 2019 yılında yapılan yerel seçimlerin sonuçlarına göre, Türkiye’de toplam 50b bin 217 muhtar olduğunu belirterek, “Bu muhtarların sadece yüzde 2’si kadın.  Oysaki biz kadınlar, muhtarlığın demokrasinin temel taşı olduğunu çok iyi biliyoruz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı ve Edirne İl Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, Cumhuriyet devrimlerinin en önemlilerinden birisinin kadınların siyasi haklarına kavuşması olduğunu belirterek, “Başta ebedi liderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, eşitlik mücadelesine katkı sunan herkesi saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz” dedi.

CHP Kadın Kolları Başkanlığı “Kadınların Köy İhtiyar Heyetleri ve Muhtarlıklarda Seçme ve Seçilme Hakkını Kazanması”nın 89’uncu yıl dönümü nedeniyle 81 ilde eş zamanlı basın açıklamaları düzenledi.

Edirne’de de parti binasında açıklamada bulunan CHP Edirne İl Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, CHP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı ve Edirne İl Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, “Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, 89 yıl önce bugün Köy Kanunu’nda değişiklik yapılmıştır. Böylece, kadınlar köy ihtiyar heyetleri ve muhtarlıklarda seçme-seçilme hakkını kazanmıştır. Başta ebedi liderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, eşitlik mücadelesine katkı sunan herkesi saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz” dedi.

Kadınların bu hakka sahip olmasının üzerinden 89 yıl geçmesine rağmen, eşitlik adına kat etmemiz gereken çok mesafe olduğunu belirten Gegeoğlu, “2019 yılında yapılan yerel seçimlerin sonuçlarına göre, Türkiye’de toplam 50.217 muhtarımız var. Bu muhtarların sadece yüzde 2’si kadın.  Oysaki biz kadınlar, muhtarlığın demokrasinin temel taşı olduğunu çok iyi biliyoruz. Hangi evin tenceresinde et, hangisinde dert pişer, en iyi muhtarlarımız bilir. Kimin düğünü, kimin cenazesi var, en iyi muhtarlarımız bilir. Kimin işsiz çocuğu, kimin borcu var; en iyi muhtarlarımız bilir. Şu bir gerçek ki; kadın muhtarların kapısı, mahalle sakinleri tarafından daha rahat çalınıyor. Sorunlar, kadın duyarlılığı ve yaratıcılığıyla daha kolay çözülüyor. Buna rağmen kadınlar, pek çok alanda olduğu gibi muhtarlıkta da eşit temsil edilmiyor. Kadınların eşit temsil hakkına erişmesi için, öncelikle ülkeyi yönetenleri değiştirmeliyiz. İlk seçimlerde “ben kadın erkek eşitliğine inanmıyorum” diyen zihniyeti sandığa gömmeliyiz” dedi.

Gegeoğlu, kadına yönelik şiddetin hız kesmeden devam ettiğini belirterek, “Kadına yönelik şiddet hız kesmeden devam ederken, koruma altındaki kadınlar göz göre göre katledilirken İstanbul Sözleşmesi’ni feshedenler hangi vizyondan bahsediyor? Öldürülen kadınlara sadece sayı gözüyle bakanlar, kadın katillerinin cezasızlıkla ödüllendirilmesine seyirci olanlar hangi vizyondan bahsediyor?  İstismar vakalarında “çocuğun rızası”ndan bahsedenler, tecavüzcüleri aklama yasasını getirmeye çalışanlar hangi vizyondan bahsediyor? Kadınların yediğine, içtiğine, kıyafetine, kaç çocuk doğuracağına, yaşam tercihlerine karışanlar hangi vizyondan bahsediyor? 2023 yılı merkezi bütçe kanun teklifinde kadınların güçlendirilmesi için kadın başına 50 lira ayıran iktidarın vizyonu ortada” dedi.

Gegeoğlu, iktidara geldiklerinde siyasetin öznesi olan muhtarlar için şu 10 önemli adımı hayata geçireceklerini söyledi;

“82 ayrı kanuna dağılmış değil, tek bir muhtarlık kanunu çıkaracağız. Muhtarlık seçimleri için birleşik oy pusulası esasını getireceğiz. Belediye binası var, “muhtarlık evi” neden yok? Bağımsız bir muhtarlık evi olacak. Muhtarlıklara yardımcı büro personeli tahsis edeceğiz. Kaldırılan köy tüzel kişiliklerini yeniden oluşturacağız. Her muhtarlığın ayrı bir bütçesi olacak. Sosyal yardımlar, muhtarlıklar aracılığı ile dağıtılacak. Belediye Meclisi’nde muhtarın seçildiği mahalleyle ilgili bir karar alınacaksa, o kararın görüşüldüğü belediye meclisi toplantısına muhtar da katılacak, toplantıda söz ve karar sahibi olacak. Muhtarlarımız, belediye ile birlikte sosyal projeler geliştirecek. Türkiye Muhtarlar Birliği kurulacak. AKP‘nin muhtarlarımıza ve eşitliğe değer vermeyen anlayışını yerle bir etmeye geliyoruz. Kadını kuluçka makinesi gibi gören, kadınları geleneksel roller içine hapsedip eş-anne rolleri dışında birey olarak kabul etmeyen zihniyeti ilk seçimlerde yıkmak için geliyoruz.  Eşit, adil, demokratik, laik bir Türkiye’yi parlamenter demokrasi ile taçlandırmaya geliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.