DOLAR 32,3271 0.21%
EURO 35,1283 -0.12%
ALTIN 2.306,601,29
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22911263,63%
Edirne
19°

AÇIK

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tarım alanlarında büyük kayıp

Tarım alanlarında büyük kayıp

ABONE OL
1 Nisan 2022 09:56
Tarım alanlarında büyük kayıp
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, Ülkemizdeki tarım alanlarında ürkütücü bir azalma ile karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, “2002’de 26 milyon hektar olan tarım alanları 2020’de 23 milyon hektara düşmüştür. Bu büyük bir kayıptır” dedi. Türkiye’nin Rusya Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesine yönelik çabaları olumlu bulduklarını belirten İriş, “Her iki ülke ile de yakın temasın sürdürülmesi ve çabaların artarak devam ettirilmesinin, barışa büyük katkı sağlayacağını düşünmekteyiz” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, partisinin Edirne İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında ekonomi, tarım ve Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa yönelik açıklamalarda bulundu.

 “TEKNOLOJİ SİLAH GELİŞİMİNDE KULLANILINCA ORTAYA KORKUNÇ TABLO ÇIKTI”

Son yüz yılda çıkan savaşlarda, teknolojinin geliştirdiği silahlar ile hayatını kaybeden insan sayısının, belki de insanlık tarihindeki kayıplardan daha fazla olduğunu belirten İriş, Bunları şunun için söylüyorum. Kuvveti üstün tutup hak sebebi sayan, böylece zulmeden zihniyetlerin etkisi altındaki bir dünyada, huzur ve barış olmaz. Bugün yaşadığımız gerçekler, söylediklerimizi tam teyit ediyor. 1990’larda başlayan Irak Körfez Harpleri biter bitmez, Arap Baharı adı altında Ortadoğu tarumar edildi. Bu süreçte en uzun sınır komşumuz Suriye’de 10 yılı aşkın zamandır kan gövdeyi götürdü. 22 Milyon Suriyeli insanın 11 Milyonu yerinden oldu. 6 milyonu başka ülkelere iltica etti. Bunların 4 milyona yakını Türkiye’de mülteci oldu. Şimdi de Ukrayna” dedi.

“TÜRKİYE’NİN RUSYA-UKRAYNA TAVRINI YAPICI BULUYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna-Rusya savaşı sürecinde olumlu gayretler sarf ettiğini söyleyen İriş “Türkiye’nin takındığı tavrı, olumlu ve yapıcı buluyoruz. Daha fazla kan dökülmemesi, insanların yerlerinden yurtlarından edilmemesi için, başta Cumhurbaşkanı ve yöneticilerimiz tarafından, büyük gayretler sarf edilmektedir. Her iki ülke ile de yakın temasın sürdürülmesi ve çabaların artarak devam ettirilmesinin, barışa büyük katkı sağlayacağını düşünmekteyiz” dedi.

“UKRAYNA İÇİN GÖSTERİLEN GAYRET SURİYE İÇİNDE GÖSTERİLMELİ”

Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilimde barış için gösterilen gayretin Suriye içinde gösterilmesi gerektiğini dile getiren İriş, “Kangrene dönüşen Suriye konusuna da bir vurgu yapmak istiyorum. Ve iktidara sesleniyorum; Suriye konusunda maalesef hata üstüne hata yapılmıştır. Hatadan dönmek bir erdemdir. Rusya-Ukrayna Savaşının durdurulup, barışın sağlanması için gösterilen gayretin bir benzeri, Suriye için de gösterilmelidir. İsrail’le bile ilişkilerin yeniden tesis edilmeye çalışıldığı bu dönemde, Suriye için de yeni stratejiler geliştirilmelidir. Şartlar, son derece müsaittir. Kısacası artık bu işin kotarılıp, bölgemizi barış havzası haline getirmek Türkiye’mize düşmektedir. Ülkemize yakışan da budur” dedi.

“2002’DE 26 MİLYON HEKTAR TARIM ALANLARI 2020’DE 2023 HEKTARA DÜŞMÜŞ”

Tarım alanlarında ürkütücü bir azalma ile karşı karşıya kaldığını vurgulayan İriş. “Akıl almaz bir yapılaşma ile betonlaşıyoruz. Bunun sonucunda da tarım alanlarımızda ürkütücü bir azalma yaşanıyor. Nitekim, 2002’de 26 milyon hektar olan tarım alanları 2020’de 23 milyon hektara düşmüştür. Bu büyük bir kayıptır. Bundan böyle; her türlü yapılaşma ve imar faaliyetleri sıkı bir disiplin içerisinde ele alınmalıdır. Tarım arazilerimizin korunması için ciddi tedbirler alınmalı, acilen kanuni düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.

“TARIMDA CİDDİ BİR ÜRETİM PLANI YAPILMALI”

Tarımda yapılması gerekenleri söyleyen İriş “Tarımsal üretim konusunda, yapılması gerekenler bir sır değildir. Her işte olduğu gibi en başta samimiyet, gayret ve ciddi bir takip gerekir. Neler yapılmalıdır? 1-Üretim Planı; Tarımsal üretim kapasitemiz ile ihtiyaçlar göz önüne alınarak, ciddi bir üretim planı yapılmalıdır. 2- Fiyat ve Alım Garantisi; Kışlık ürünler dediğimiz buğday, arpa, çavdar vb. ürünlerin Ekim ayında ekildiği düşünüldüğünde Eylül ayında taban fiyatlar belirlenip ilan edilmelidir. Taban fiyatı belirlemede maliyete etki eden (Mazot, Gübre, Tohum vb.) unsurlarda oluşabilecek fiyat farkları, destek olarak üretim sezonu içinde verilmelidir. Yazlık ürünler dediğimiz Ayçiçek, mısır, çeltik vb. ürünler için de aynı uygulama Mart ayında yapılmalıdır. Aciliyetine binaen hemen ifade edeyim ki, şu anda Ayçiçek, Mısır gibi yazlık ürünlerin ekim sezonundayız. Taban fiyatlar hemen açıklanmalı ve maliyete etki eden girdilerdeki muhtemel artışlara ait farkların da tarımsal üretime destek olarak, sezon içinde verileceği ilan edilmelidir” dedi.

BU LÜTUF DEĞİL ÜRETİCİNİN ALIN TERİNİN KARŞILIĞIDIR”

70 milyarlık ek bütçeyi tarıma kullanılması gerektiğini bunun bir lütuf olmadığını savunan İriş “2021 yılında hesaplanan GSMH yaklaşık 7 Trilyon TL olduğuna göre, 2022’de bu sene GSMH aynı olsa bile, 2022 Bütçesinden Tarımsal Destek olarak kullanılacak miktar, 70 Milyar TL olmalıydı. Ancak, 2022 bütçesinden ayrılan miktar 29 Milyar TL. Yani kanunun emrettiği miktarın yarısı bile değil. Böyle şey olur mu? Şimdi yönetim erkini elinde bulunduranlar “aman onu ekin, aman bunu ekin, her tarafı ekin” diye çağrıda bulunuyorlar. Biz de diyoruz ki; bu sene kanuni zorunluluk olan asgari 70 Milyar TL’yi ek bütçe ile tarımsal desteğe kullanın. Enflasyonu baskılamayı, çiftçinin alın teri üzerinden yürütmekten vazgeçin. Bilakis üretimi teşvik edin. Tarımsal üretimin desteklenmesi, bir lütuf değildir. Üreticinin alın terinin karşılığıdır. Diğer taraftan Buğday, Ayçiçek, Mısır v.b. ürünlerin işlenmesinden elde edilen yan ürünler (Kepek, Razmol, Küspe v.b.) yem sanayiinin de temel hammaddeleridir. Yani hayvancılığın da verimli hale getirilmesi, bunlara bağlıdır” dedi.

HAYVANCILIK SÜT ET VE FAİZSİZ KREDİLENDİRME”

Hayvancılık ve faizsiz kredilendirmeden bahseden İriş, “Süt ve Et temel gıdadır. Birbiriyle iç içedir. Yeterli üretim için formül basittir. Ve uygulanmalıdır; 1 LT Süt = 1,5 KG Yem. Bu formül esas alınarak süt fiyatları üç ayda bir güncellenmelidir. Süt üretiminin sürdürülebilirliği için bu gereklidir. Böylece dişi hayvanlarımızın hızla kesime gönderilmesi, önlenmiş olur. Yeterli hayvan varlığımız da sürekli korunmuş olur. Böylece halkımızın et ihtiyacı da yerli üretimle sağlanmış olur. Hayvancılık ve Tarımsal üretim için verilen krediler, mutlaka faizsiz olmalıdır. Maliyetlerin artmasında, üretimin azalmasında sonuç olarak enflasyonun yani pahalılığın oluşmasında en önemli etken, faizdir. Faiz, sadece enflasyonun değil, üretimin de önündeki en büyük engeldir” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.