DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2040539-2,45%
Edirne
17°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

TİKA, Hırvatistan’da “reçel üretim hattı” kurdu

TİKA, Hırvatistan’da “reçel üretim hattı” kurdu

ABONE OL
31 Temmuz 2023 15:09
TİKA, Hırvatistan’da “reçel üretim hattı” kurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Hırvatistan’da faaliyet gösteren Lepoglava Tarım Turizmi Birliği bünyesinde geçen yıl kurduğu Meyve ve Sebze Suyu Üretim Hattı’nı genişleterek Reçel Üretim Hattı kurdu.

TİKA’nın resmi web sitesinde yer alan habere göre; Lepoglava şehrinin Varazdin bölgesindeki yerleşim birimleriyle kesiştiği ana güzergâh üzerinde yer alan Tarım Turizmi Birliğine tahsis edilen binada TİKA tarafından “Reçel Üretim Hattı” kuruldu.

Projenin açılış töreni, T.C. Zagreb Büyükelçisi Yavuz Selim Kıran, Lepoglava Belediye Başkanı ve Varazdin Valisi temsilcisi Marijan Skvaric ve Tarım Turizmi Birliği Başkanı Natasa Veic’in katılımlarıyla gerçekleşti.

Bir yıl içinde 40 tonun üzerinde meyve işlendi

TİKA’nın geçtiğimiz yıl kurduğu Meyve ve Sebze Suyu Üretim Hattı’nda bir yıl içerisinde 40 tonun üzerinde meyve işlenerek, piyasa değeri yaklaşık 200 bin Avro olan 20 bin litre meyve suyu üretildi. Temin edilen hattan sadece birlik üyeleri değil bölgedeki tüm üreticiler ücretsiz ve kilo alt limiti olmadan faydalandı.

Meyve ve Sebze Suyu Üretim Hattı Kurulumu Projesi sayesinde Varazdin Valiliğinden de destek gören birlik, kooperatifleşme sürecini tamamladı. Üreticilerin Reçel Üretim Hattı sayesinde, bir yıl içerisinde yaklaşık piyasa değeri 100 bin Avro olan 20 ton reçel üretmesi planlanıyor. Üretilecek reçellerde, meyve/sebze suyu üretiminden kalan ve reçel yapımına uygun posalar da kullanılacak.

Hırvatistan’ın kuzeyinde yer alan Varazdin bölgesinde, uzun yıllardır tarımsal faaliyet gösteren kadın çiftçilerin bir araya gelerek kurduğu, Lepoglava Tarım Turizmi Birliği, bölgede yetiştirilen çeşitli meyve ve sebzelerden katma değeri yüksek ürünler elde edilmesini sağlayarak tarımsal ve ekonomik kalkınmaya destek olmayı amaçlıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.