DOLAR 32,4006 0.09%
EURO 34,7753 -0.09%
ALTIN 2.396,16-0,02
BIST 10.208,651,62%
BITCOIN 19372904,43%
Edirne
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Üç vekilden ikisi yok

Üç vekilden ikisi yok

ABONE OL
10 Nisan 2023 13:32
Üç vekilden ikisi yok
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Siyasi Partiler 14 Mayıs günü yapılacak milletvekilliği erken genel seçimlerinde aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na teslim etti. TBMM 27. Dönem olarak mecliste bulunan CHP’den Okan Gaytancıoğlu ve İYİ Parti’den Orkan Çakırlar partileri tarafından aday gösterilmedi. AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, 28. Dönem için yeniden aday gösterildi. Mevcut vekiller içinde koltuğunu tek koruyan Aksal oldu.

TBMM 28. Dönem milletvekilliği için erken genel seçimlerinde önemli bir süreç tamamlandı. Siyasi partilerin aday listelerini YSK’ya teslim etmesiyle aday adaylığı süreci tamamlandı. Aday adayların listelerin seçilebilecek sırasına girmek için yaptığı mücadele de sona erdi.

İktidardaki AK Parti Edirne listesinin ilk sırasına TBMM KEFEK Komisyonu Başkanı Fatma Aksal’ı koydu. Partinin il teşkilatının ‘direnişine’ rağmen Aksal liste başı oldu. AK Parti listesinin ikinci sırasında partisini Edirne’de yerel seçimlerde iki kez hezimete uğratan Mustafa Hatipler’in oğlu Tarık Hatipler’i , 3. sıradan Roman Kültürü Araştırma Geliştirme ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Erdinç Çekiç’i, 4. sıradan ise geçen dönem belediye meclis üyeliği yapan Şehir Plancısı Sevda Nur Kurban’ı aday gösterdi.

Cumhuriyet Halk Partisi mevcut Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’nu yeniden aday göstermedi. Listenin ilk sırasında daha önce Merkez İlçe Başkanlığı yapan Ediz Ün’ü aday yaparken ikinci sırada belediye meclis üyeliğinden istifa eden Vatandaş Gazetesi Sahibi Ahmet Baran Yazgan’ı aday yaptı. CHP listesinin 3. Sırasında Keşan Eski İlçe Başkanı Ufuk Kanışkan yer alırken, son sırada ise Köy-Koop Başkanı Ahmet Erken yer aldı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in milletvekili olmaması nedeniyle partinin TBMM Grup Başkanlığı makamını teslim ettiği Milletvekili Orhan Çakırlar 28. Dönem için aday yapılmadı. Listenin ilk sırasında 27. Dönem vekilliği için kamu görevinden süresinde istifa etmediği için adaylığı YSK tarafından veto edilen Mehmet Tolga Akalın yazıldı. İYİ Parti listenin 2. Sırasında geçtiğimiz seçimlerde de listede yer alan Dilek Kırmızı, 3. Sırada daha önce Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı yapan ve emekli olduktan sonra partinin Teşkilat Başkanlığı’nı yapan İbrahim Şahin’in oğlu Hasan Hakan Şahin yer aldı. İYİ Parti’nin son sırasında ise DSİ’den emekli olan ve daha öncede değişik partilerden aday adayı olan Hüseyin Erkin yer aldı.

Memleket Partisi Edirne listesinin ilk sırasına 27. CHP’den milletvekili seçilen ve dönemini tamamlamadan hayatını kaybeden Erdin Bircan’ın oğlu Erdem Bircan yer aldı. Muharrem İnce liderliğindeki Memleket Partisi’nin 2. Sırasında daha önce CHP İl Başkanlığı görevinde bulunan ve partinin Edirne’de kuruluş çalışmalarını yürüten Oktay Bozkurt, 3. Sırada DSP kökenli Sami Çakırlar, 4. Sırada ise Şeyda Nur Akça bulunuyor.

Milletvekilli aday listesinin ilk açıklayan parti olan Milliyetçi Hareket Partisi’nin ilk sırasında daha önce de partisinden aday olan İl Özel İdaresi’nden emekli olan Ali Özer, Keşan ilçesinden Ayvaz Yalaza, Uzunköprü ilçesinden Hatice Ser, Edirne’den esnaf Hülya Balkan isimleri YSK bildirildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.