DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20657560,91%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Gaytancıoğlu, “Verim düşük, fiyat yok…”

Gaytancıoğlu, “Verim düşük, fiyat yok…”

ABONE OL
11 Eylül 2023 10:33
Gaytancıoğlu, “Verim düşük, fiyat yok…”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 27’inci Dönem Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, hasadına başlanılan ayçiçeğinde verimin düşük olduğuna dikkat çekerek, “Bu verimler ile ayçeğinin fiyat 25 TL olsa yine de çiftçimizi kurtarmaz. Bu seneye mahsus bir defa ‘kuraklık ödemesi’ yapılmalı” dedi.

Trakya’da yoğun olarak üretimi yapılan ayçiçeğinde hasat başladı ancak bölgede yaşanan ciddi kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde alınan düşük verim üreticiyi kara kara düşündürüyor.

CHP 27’inci Dönem Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, sosyal medya hesabından ayçiçeği hasadı yapılmış bir tarladan video mesajı yayınlayarak, kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde verimin çok düşük olduğunu ve serbest piyasada oluşan ayçiçeği fiyatların iç açıcı olmadığını söyledi.

“ÇİFTÇİ BORCUNA TAKLA ATTIRIYOR”

Bulunduğu tarladan dekardan 70 kilogram verim alındığını ve yağ oranın da yüzde 37 olduğunu belirten Gaytancıoğlu, “Çok düşük. İşin üzücü tarafı çiftçimiz bu tarlayı 100 kilogram buğday karşılığında kiralamış. Yani aşağı yukarı 70 kilogram ayçiçeğine denk geliyor. Çiftçimiz bu tarlaya tohum attı, gübre attı, akaryakıt kullandı, günlerini feda etti, biçim parası verecek e para kalmadı. 70 kilogramı icar parası olarak ödeyecek, cebinden de bir sürü masraf yaptı. Bugünlerde de başta Ziraat Bankası olmak üzere bankalar çiftçilerin kredilerini dondurdular. Defalarca uyardık. Çiftçi kredi ile iş yapıyor. Çiftçi tabiri caiz ise borcuna takla attırıyor. Yeri geldiğinde traktörünü satıyor, başka bir traktör alırken onu finansman olarak kullanıyor. Hala ayçiçeğinde bir fiyat yok, çiftçi perişan, verimler çok düşük, yağ verimleri de düşük. Bu ne demek ithalat miktarı artacak demek. Hiç mi çiftçiyi destekleyecek bir enstrüman yok! Şimdi buna ne fiyat verirsin? 20 lira desek o bile yetmez. Çiftçinin maliyeti zaten 16-17 liraları buluyor. 20 lira desen de 70 kilogram verim alınan bir yerde yetmez” dedi.

“ÇİFTÇİYE KURAKLIK ÖDEMESİ YAPILMASI LAZIM”

Gaytancıoğlu, çiftçiye bu seneye mahsus bir defa kuraklık ödemesi yapılması gerektiğini belirterek, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında “ey çiftçi kardeşim senin sayende bu ülke efendi olduğun için kurtarıldı. Ben sana bir defaya mahsus olmak üzere bir ödeme yapıyorum borçlarını öde” ya da “gel senin borçlarının faizlerini bu sene affedelim” denmesi lazım. Maalesef böyle de bir uygulama yok. Sonuç ne olacak? Tarlalar yavaş yavaş elden çıkıyor, başkalarının eline geçiyor” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.