DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20657560,91%
Edirne
19°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Çiftçimizi sömürerek gıda enflasyonu düşmez”

“Çiftçimizi sömürerek gıda enflasyonu düşmez”

ABONE OL
5 Ağustos 2022 11:38
“Çiftçimizi sömürerek gıda enflasyonu düşmez”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, çiftçileri sömürerek gıda enflasyonunun düşmeyeceğini belirterek, “Kendi üreticimizi başka ülkelerin üreticilerine ezdirmeyelim. Kendi üreticimizi destekleyelim” dedi.

Sosyal medyadan açıklamada bulunan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, dışarıdan ithal edilecek ayçiçek yağının ve tohumunun birkaç ay ertelenmesi gerektiğini belirterek, “Önce kendi çiftçimizin ürününü değerlendirelim. Üreticiye net fiyat 16 lira bekliyoruz. 2 lirada destekleme bekliyoruz. Öyle ithalatla üreticimizi kandırmayalım. Üreticimizi zor duruma sokmayalım. Üreticimiz bize lazım” dedi.

Çukurova bölgesinde ayçiçeği hasadının başladığını, Trakya bölgesinde ise önümüzdeki günlerde başlayacağını söyleyen Gaytancıoğlu şöyle konuştu;

“Enflasyon rakamları açıklanıyor yüzde 170’lerde. Zaten halkımız gerçek enflasyonu bakkala gidince, pazara gidince, markete gidince görüyor. Hükümet ne yapıyor. Hükümet suçlu arıyor. Üreticiyi de suçlu görüyor. Üreticinin eline fiyatların geçmemesi için çaba harcıyor. Örnek mi. Ayçiçeği. Ayçiçeği iki yıldan beri ayçiçek yağı zam şampiyonu. Şimdi hasada geldi ayçiçekleri. Hatta Çukurova bölgesinde başladı. Trakya bölgesinde önümüzdeki günlerde başlayacak. Ama duyduk ki 8 bin ton ham yağ ithalatı var. Hem de sıfır gümrükle. Ayçiçeğinin gümrük vergisini, ham yağının gümrük vergisini, palmiye yağının, soyanın, kanola yağının gümrük vergisini sıfırladılar. Yani üreticiyi sömürerek gıda enflasyonunu düşürmeye çalışıyorlar. Bu son derece yanlış. Kendi üreticimizi başka ülkelerin üreticilerine ezdirmeyelim. Kendi üreticimizi destekleyelim.

Ayçiçeği üreticisi gübreyi yüzde 500 zam ile aldı. Mazotu yüzde 300 zam ile aldı. İlacı, tohumu, suyu, elektriği hep yüzde 200 zamlarla bu hale getirdi. Şimdide 16 liralık bir fiyat bekliyor. Çünkü Dünya’da zaten bunun fiyatı gümrük vergisini eklerseniz o civarlarda. Yani tonu 600-700 dolarlarda. Dolarda 18 lira. Yani birde destekleme primi var. Yıllardır 50 kuruş kilogram başına. Bu primi en az 2 liraya hatta 3 liraya çıkartırsak üreticimiz para kazansın. Ama marketlerde yağ fiyatını ucuzlatmak kolay. Hükümet sübvansiyon yapabilir. Yani o gelecek gemileri, o dışarıdan ithal edilecek ayçiçeğinin yağını, ham yağını, tohumunu 5-6 ay sonra ithal edelim. Önce kendi çiftçimizin ürününü değerlendirelim. Üreticiye net fiyat 16 lira bekliyoruz. 2 lirada destekleme bekliyoruz. Öyle ithalatla üreticimizi kandırmayalım. Üreticimizi zor duruma sokmayalım. Üreticimiz bize lazım. Buğdayda şu an da 7,5-8 lira fiyat var. Bunun iki katı her zaman ayçiçeğinin olur” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.