DOLAR 32,2677 0.08%
EURO 34,7905 0.02%
ALTIN 2.400,71-0,34
BIST 10.336,500,68%
BITCOIN 20560300,19%
Edirne
23°

HAFİF YAĞMUR

20:12

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Mesleğinin son temsilcilerinden

Mesleğinin son temsilcilerinden

ABONE OL
15 Ekim 2019 11:04
Mesleğinin son temsilcilerinden
0

BEĞENDİM

ABONE OL

12 yaşında başladığı başladığı deri tamir mesleğini günümüzde hala devam ettiren, çocuklarını bu meslekle okutan deri tamir ustası 50 yaşındaki İsmet Akyol, mesleğin Türkiye’de belirli sayıda Edirne’de ise son temsilcisi.

Eski yıllarda orijinal derinin kıymetli olduğunu ancak suni derinin piyasaya düştüğünü bunun sebebinin ise ekonomik şartlar olduğunu belirten Akyol, vatandaşlara sağlıkları açısından orijinal deri kullanmaları açısından seslendi. Suni derinin kimyasal ve hava almayan ömrünün bir buçuk yıl olduğunu söyleyen Bankalar Caddesi’nde ki Özdinç İş Merkezi’nde Berna Deri’nin sahibi İsmet Akyol, “Gerçek derinin ömrü 10-15 yıldır, suninin 1 buçuk yıldır. Gerçek deri hava alır ve kimyasaldan uzaktır. İnsanlarımız 2.el bile olsa gerçek deri kullanmalı, suni deriden uzak durmalıdır” şeklinde ifade etti.

“EDİRNE’NİN EĞİTİM SEVİYE YÜKSEK”

12 yaşında başladığı mesleği 50 yaşında hala devam ettiren deri tamir ustası Akyol, “Daha önce İstanbul’da, Denizli’de yaşayıp Edirne’de çalışmak için geldim. Buda burada kalmama vesile oldu. 22 yıldır Edirne’deyim. Benim memleket Denizli’de bu iş yok. Çünkü sıcak memleket. Edirne’ye gelerek doğru kararı verdim. Buranın eğitim seviyesi daha yüksek” dedi.

“SUNİ DERİ KULLANIMI EKONOMİK ŞARTLARDAN DOLAYI TERCİH EDİLİYOR”

Deri mont kullanımı ekonomik sebeplerden dolayı olduğunu söyleyen İsmet Akyol “Geçmişe göre deri mont kullanımı çok kötü. Son 4 yıla bakarsak kötü. Ekonomik kriz bunun sebebi. Türk vatandaşı olsun, Yunan vatandaşı olsun eski montlarını getiriyordu. Küçük deri mont parçaları ya da eskimiş yırtık deri montları bize veriyordu. Biz tamirde kullanıyorduk. Ama şimdi adam onu dahi tamir ettiriyor, çünkü yenisini alamıyor” dedi.

“SUNİ DERİNİN ÖMRÜ 1 BUÇUK YIL, GERÇEK DERİNİN 15 YILDIR”

Gerçek deri ile suni deri arasındaki farkı değerlendiren Akyol “Yapay deri sağlıksız. 75 lira suni derinin fiyatı. 300 liraya satılıyor. Giyiyorsun, bu havada yürüyorsun, terleme yapıyor. Bu ileride sana sağlık açısından çok zararlı. Çünkü üzerinde kurutuyorsun onu. Odaya girdiğin anda hemen çıkartman lazım üstünden. Kimyasal zararlıdır. Bir de boşuna paranız gidiyor. Biz üretmiyoruz ki onu. Hepsi dışarıdan geliyor. İş adamı dışarıda diyor bana şu kadar suni deri mont üret. Türkiye’de üretilmiyor. Bir deri mont en az 10-15 yıl kullanabiliyorsun, bir de her kıyafetinle kullanabiliyorsun. Suni öyle değil. Her ayakkabınla kullanamazsın. Deriyi boyatıyorsun, onarıma veriyorsun biz hiçbir iz kalmayacak şekilde yapıyoruz. Onu yıllarca kullanamıyorsun. Suni derinin ömrü 1 buçuk yıl” dedi.

“2.EL DERİ ALIN, SUNİ ALMAYIN”

Gerçek derinin hava aldığını, suninin kimyasal olduğunu ifade eden Akyol “Geçmiş yıllara göre artık orijinal deri gelmiyor o kadar çok. Suni daha çok geliyor. Normal deri mont sıklığı bitti. Deri alacaksanız bile 2.el alın ama suni almayın, suni olmasın. Sağlıklı çünkü. Hava aldığı için normal deri sizi terletmiyor. Çünkü üzerinde bir sürü delikler var onun. Suni de öyle bir şey değil, ildiğiniz plastik. Zaten kullanmasan bile 1 yıl içinde dolapta dökülmeye başlar” dedi.

“YUNANİSTAN’DAN DERİ TAMİR USTASI OLMADIĞI İÇİN BANA GELİYORLARDI”

Kendi ülkelerinde ki deri montları yapılması için Yunanlıların kendisine getirdiğini anlatan Akyol, “Bundan 2 sene önce aşırı derecede Yunanlı geliyordu. Ortalamada 2-3 yerli gelirdi. Yunanistan’da yaptıramıyorlardı. Çünkü onlarda deri tamir ustası yok. Bazı parçaları değiştiriyorlar montta, bize getiriyorlar biz asıl haline getiriyoruz. Bir montu diken adam tamirini yapamaz. Tamir farklı bir şey. Tamirde dikiş izi bırakamazsınız. Adamdan 100-200 lira para alıyorsunuz. Onu da hatalı yaparsanız olmaz. İşini düzgün yapacaksın” dedi.

“DERİ YELEK 12 AY KULLANILMALI”

Motor kullanıcılarının yeleklerini, montlarını kendisine getirdiğine değinen Akyol” Deri yeleği insanlar aslında 12 ay kullanması gerekiyor omuzların üşümemesi için. Ben yeleği çıkarttığım için hasta oldum. Rüzgâr akımından dolayı rahatsız oldum. Motorcular çok gelir bana. Yelekleri tamir ettiriyorlar. İstanbul’da ki yarışçılar sürekli gelir bana. Orada yaptıramıyorlar. Onlar yaptırdığı zaman hakkının üzerinde de para veriyorlar. Bu da işimizi kaliteli yaptığımız için” dedi.

“DERİ ATÖLYELERİNİN BİTME SEBEBİ RUSLARI GEÇMİŞTE KANDIRMAK İSTEYEN PATRONLAR”

Geçmişte Rusya’ya gönderilen malların sıkıntılı olması ile deri atölyelerin kapattığını anlatan Akyol, “Ben gençlere şunu söylüyorum bu işe sahip çıkın. Ben 2 çocuğumu sadece buradan okuttum. Eğer işini düzgün yapacaksın hakkın neyse onu alacaksın. Bu iş seni hayatın boyunca idare eder. Çok güzel bir meslek. Türkiye’de mesleğin durumu çok kötü. Bizim burada arkadaşlarla 15 tane atölyemiz vardı hepsi kapattı. Seracılık yapıyorlar. Bunun sebebi geçmişte Rusya ile yapılan hatalar. Benim 10 tane günlük dikim hakkım var. Patron 13-15 tane istiyor. Sen 15 taneyi diktiremezsin. Termale dikilmemiş bali ile yapıştırıyorlardı, gönderiyorlardı. Kol astarı dikilmemiş, çıt çıtı basılmamış, düğmesi dikilmemiş. Ruslar bunu zamanla uyandılar. Şimdi bizden mal almıyorlar. Sen işini düzgün yapacaksın paranı ona göre alacaksın. Çok büyük zarar verdi. Ruslar geldiğinde sadece deri değil, tekstil, altın her şeyi alıyorlardı” dedi.

“15 DERİ TAMİR DÜKKANINDAN GERİ BEN KALDIM”

İşinin devam etmesi için dükkânın reklamını sürekli devam ettirdiğini vurgulayana İsmet Akyol” Şu an dericilik mesleğinde Edirne’de benden başka bu işi yapan yok. En eski benim. 15 kişiydik, kapattılar hepsi. Ekonomik kriz var insanlar ayakta duramıyor. Ben sadece 15 yıldır bu dükkandayım. Buraya müşteri çekebilmek için Edirne’nin her yerine kapılara, arabalara kâğıt bıraktım, köylere giderken bütün arabalara, piknikte gördüğüm verdim. Terziler zaten bana müşteri gönderiyorlar, onlarda bize yardımcı oluyor. Sadece burada oturarak bu işi yapamazsın” dedi.

“EN ÖNEMLİ KONU GÜVEN”

Geçmişte müşterilerine güven sağladığını söyleyen Akyol “Güven çok önemli. Adam malını sana bıraktığı zaman kaybolmayacağını bilecek. Eğer mal kayboldu, hatalı bir işlem yapıldıysa yenisini alabileceğini bilecek. Ben hata yaptıysam senin montuna karşılık yeni mont alabilecek. O prensipte çalışacaksın. Önemli olan para değil müşteriyi kazanmak. Ben Yunanlı bir müşterimin montunu yanlış yere verdim. Süre istedim ve kendisini mağazaya götürüp onun 100 liralık montuna karşılık 300 liralık mont aldım ona. Ama bana bu güvene karşılık diğer müşterileri yönlendirdi ve 5 bin lira üzerinde para kazandırdı” dedi.

“DEVLET YOK OLMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEKLERE 1 YILLIK STAJ ÖĞRENCİSİ GÖNDERMELİ”

Kendisinin bu meslek için ustasına para verdiğini anlatan Akyol “Ben yetiştirme yurdundan çocuk alıp yetiştirmek istiyorum. Sigortacı geliyor, bu çocuğun sigortası yok diyor. İyi de o çocuk bana ne verecek? Ben 1 yıl bu işi öğrenebilmek için ustama para verdim. O da bana iş öğretmedi, ekmek almaya gönderdi, hanımı yemek yapardı onu al gel derdi. Ben Musabeyli gibi yerden yayan geliyordum, hemen makinaya oturur işi öğrenirdim. Devlet tekstil bölümündeki öğrencileri gönderecek mesleğe 1 yıl staj zorunluluğu verecek. Bak ne oluyor. Ayakkabı, tekstil, televizyon tamiri çok önemli şeyler” dedi.

“MÜŞTERİYE DÜRÜST DAVRANIN”

Tamir fiyatlarını belirten Akyol “Deri mont tamir fiyatları da şöyle; 15 lira fermuar değişimi, yaka değişimi, üzerine parça koyarak 15 lira soyulmalar, astar değişimi 130 ile 150 lira arası. Genellikle suni deri olduğu zaman müşteriye değmez değiştirme diyorum. Boşu boşuna neden parasını alayım. Müşteriye dürüst davranırsan seni takdir eder” dedi.

Tolga Taşdelen

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.