DOLAR 32,3915 -0.28%
EURO 34,7566 -0.18%
ALTIN 2.405,36-0,70
BIST 10.194,021,48%
BITCOIN 18710691,16%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

AK PARTİ BELEDİYEYİ ÇOK İSTİYOR

AK PARTİ BELEDİYEYİ ÇOK İSTİYOR

ABONE OL
14 Şubat 2024 11:37
AK PARTİ BELEDİYEYİ ÇOK İSTİYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

31 Mart seçimlerine 46 gün kaldı. Uzunköprü’de belediye başkanlığını kazanmak için üç partimizin başkanları geceli gündüzlü çalışmalarını sürdürüyor.

Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti belediye başkan adaylarını açıklamış, çalışmalarına haftalar önce başlamıştı. AK Parti ise ülke genelinde koalisyon çalışmaları nedeniyle 75 vilayette il merkez adayları hariç ilçeleri açıklamamıştı. Edirne merkez hariç tüm ilçe ve belde adayları geçtiğimiz Perşembe günü Edirne’de açıklandı.

Kamuoyu bugüne kadar AK partinin neden adayını açıklamadığını merak edip bir sürü senaryo yazdı. Aslında AK Parti ülke genelinde MHP ve Yeniden Refah Partisi ile koalisyon çalışmalarını bitiremediği için bugüne kadar açıklama yapamadı. Uzunköprü ile ne alakası var derseniz tabi ki yok. 75 ilin tüm ilçeleri geçtiğimiz haftaya kadar bekletildi. İttifak olur diye. Oldu mu? olmadı mı? bilemeyiz. Arada olan bizim aday adaylarına oldu.

Uzunköprü Belediye Başkan adaylığı için Şadan Atalay, Önder Kuruşar, Kazım Kır ve Mustafa Ravalı iki aylık bekleme süresi içinde dokuz doğurdular. Kamuoyunda belediye kamu emeklisi Kazım Kır için “Cumhur ittifakının adayı kesin onun ismi gelecek” dendi. Şadan Atalay ise AK Partinin kuruluşundan bu yana kadar hiç sapma yapmadan ilçe başkanlığı dahil partisine hizmet etti. Atalay için “milli görüşten geliyor, kesin onun adı açıklanacak” denilirken sayın Atalay’da ben aday adayı değilim adayım diyordu. Bu da kamuoyunda bir algı yaratmıştı.

Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul ve batı illerinin başkan adaylarını açıklarken Edirne ve Çanakkale hariç tümü İmam Hatip kökenli idi. İlçe Başkanı Önder Kuruşar’da imam hatip kökenli olduğu için isminin gelmesi benim için sürpriz değildi.

Uzunköprü kamuoyunda ise görüşler Mustafa Ravalı’yı daha şanslı gösteriyordu. Çünkü Ravalı herkesten önce sahaya inmiş, başkan adayı gibi çalışmalar yapmıştı. Sosyal medya ve yerel basında yaptığı açıklamalar hep bu yönde idi. Kısacası partili, partisiz herkesin beklediği aday Mustafa Ravalı olduğu için AK Parti genel merkezi bu çağrıya sessiz kalmadı. 8 Şubat Perşembe günü Uzunköprü Belediye Başkan adayı olarak Mustafa Ravalı kardeşimizi aday olarak açıkladı. Hayırlı olsun.

Uzunköprü’de en çok konuşulan ise küskün Şadan Atalay. Ne yapacak? merakla bekleniyor. MHP cumhur ittifakını oluşturup Edirne’de AK parti ile seçime girecek mi? 20 Şubat Salı günü ilçe seçim kuruluna listeler verilecek. Listeler verilene kadar her şey olabilir.

Biz gelelim başkanlık yarışında iddialı olan Mustafa Ravalı’ya. Sayın Ravalı benim yaptığım hesaplara göre seçimlere 8500 oyla başlıyor.

Nasıl mı?

AK Parti 2019 seçimlerinde Azbiye Ataş başkan adayı ile 8.891 oy almıştı. 2023 seçimlerinde ise oyunun 1999 tanesini İYİ partiye kaptırmış, 6892 oy almıştı. MHP ile seçimlere girilirse bu oyun üzerine 1070 tane oy eklememiz gerekiyor. Birde partisinden İYİ Partinin milletvekili adayı Uzunköprülü olduğu için, mevcut vekil Aksal tekrar aday gösterilmediği için oy kayıplarını da saymamız gerekiyor.

AK Parti 2004, 2009, 2014, 2019 yerel seçimlerinde hep genel seçimin üzerinde oy aldığını kabul edersek seçimlere neden 8500 oyla girdiğini görürüz. Şimdi başkan adayı sayın Ravalı bu oyların üzerine ne kadar oy koyarsa başarılı, koyamazsa başarısız olacak.

Mustafa Ravalı’nın açıklayacağı belediye meclis üyeleri ve partisinin açıklayacağı il genel meclis üyesi isimleri partinin oylarının yükselmesi ve düşüşü ile mutlak ilişkili olacak. İl genel meclis üyelerini ilçe başkanlığı belirlese bile meclis üyelerinin mutlaka başkan adayı ve kadrosunun belirlemesi bence en uygunu. Tabi bunu yine partide ter dökenler bilecek. Bize bunları söylemek çok kolay.

CHP son yerel seçimde aldığı 13.759 oyu tekrar almak istiyor. İYİ parti ise genel başkanlarının kurbanı olmuş elimizdeki oyları nasıl tutarız diyerek kara kara düşünüyor. İYİ Partinin adayı ummadığımız mahallelerden yüksek oy alırken, iyi durumda olduğu mahallelerden ise dipte çıkarsa sakın şaşırmayın. Köylerde ise durumu fena sayılmaz.

46 yıllık siyasi hayatımda çok seçimler ve çok sürprizler gördüm. Bu seçimde ise tablo o kadar net ki. Mart ayının birinci haftası kimin başkan seçileceğini çok iyi görebileceğiz.

DÜZELTME:

Geçen haftaki yazımda muhalif CHP’liler için

“İçlerinde milletvekilleri var, STK başkanları var, ilçe başkanları var, delegeler var. Kısaca kongreyi kaybedenler diyelim” cümlesi biraz yanlış anlaşılmış. Ben bu cümleyi genel ve yerel kullandım. Fakat yerel anlayanlarımız olmuş. Uzunköprü’den bahsedince yanlış anlaşılma tabi ki olur. Öküz altında buzağı aramaya niyetim yok. Aslında her şey net İnsanlar konuştuklarını unutuyorlar. Bende fil hafızası olduğu için unutamıyorum, unutmuyorum…

SÖZÜN ÖZÜ:

AK Parti neden Uzunköprü’de iktidar olamıyor?

Çünkü AK Parti’nin rakibi CHP değil toplumsal muhalefet…

Peki… CHP neden ülkede iktidar olamıyor?

CHP’nin rakibi CHP’liler olduğu için…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.