DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 20413466,71%
Edirne
15°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ANNEM İÇİN

ABONE OL
14 Mayıs 2023 11:29
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yine bir özel gün ve yine bir sorgulama konusu… En kıymetli varlığımız bizi dünyaya getiren büyüten can parçamız annelerin günü geldi. Her mayıs ayının 2.pazarını onlara nezrediyoruz. “Adamak kolay,  ödemek güçtür.” der bir atasözümüz. Pazarlama şirketleri reklam dünyası yoğun telaşla sanki unuturmuşuz gibi sürekli hatırlatmadalar. Emeklerinin karşılığını nasıl veririz?” sorusunun somutlaştırma seçenekleri üzerine çağrışımlar yapıyorlar. “Üzerimde emeğin çok ve hepsi için teşekkür ediyorum, seni çok seviyorum, iyi ki benim annemsin” deyip bir de öpücük kondurdun mu ellerine yanağına ondan kıymetli hediye yok oysa kiNerden mi biliyorum; şükürler olsun ki ben de anneyim…

Ben özel günleri severim. Sevdiklerimizin varlığını onurlandırmak, onlara sevgimizi sunmak için eşsiz bir fırsattır. Keşkeler yaşamamak için size de tavsiye ederim. Allah sevdiklerimizin eksikliğini göstermesin ama bazı duyguları da içimizde yaşamalı ve çevremizdekilerin yaşamasına engel olmamalıyız diye düşünüyorum. Yoksa o-bu derken bir yaprak dökümü gibi sadece gidenlerle yaşayamadıklarımızın hüznüyle sararıp solarız; yanımızdakilerin keyfini sür(e)meden

Gelelim annem benim için neler yaptı faslına: canından can, kanından kanla besledi büyütmeye de devam ediyor; rabbim sağlıklı uzun ömür versin, annem gibi tüm annelere. Sevgi, şefkat, fedakârlık, güven kelimeleriylehangi cümleler kurulabiliyorsa öznesi annemdir. Hem dekadere şikâyet etmeden bir taş ustası gibi hayatımızıgüzelliğe şekillendirmeye çalışarak. “Büyümeye başladığımız yer annemizin karnı, hiç büyümediğimiz yer ise, annemizin kalbiymiş.” Beni koruma güdüsünde, her şeyden sakınmasında görüyorum bu sözün doğruluğunu; şartlı öğreti gibi aynı güdüyle evlatlarımıkoruyup kollamaya çalışıyorum.

Şimdi de ben annem için neler yapabilirim faslına bakalım ve yeni kararlar alalım:

1- İletişim. Çok şükür bunda sıkıntı yok diyeceğim çünkü çok konuşurum ama onu dinliyor muyum, işte bunda tereddüdüm var. Nasılsın?” sorumun cevabını daha detaylı almak için kulaklarımı dört açacağım.

2- Dışarının olumsuzluğunu eve taşımayın. En iyi dert ortağım annem ama dediğinizi duyar gibiyim de bizim canımızı acıtan olay veya kişinin onun canını daha çok yakacağını unutmamaya çalışalım, olayları biraz daha yumuşatarak ona iletelim.

3- Kararları beraber alın. Navigasyonu en gelişmiş teknoloji ürününden daha iyi çalışır fikirleri hep baş tacımızdır. Sizin kararlarınıza da saygı duyması için kararları birlikte almakta fayda var.

4- Birbirinizin yaşam alanına saygı duyun.

5- Her zaman rahat ve şık olun. Siz çuval giyseniz yakıştırır, kuzgunun yavrusu şahinsiniz onun gözünde. Yine de en yakışan en şık giysinizle ona görünün ki önemsendiğini hissetsin.

Listeyi uzatacağım ama annem için ne yapsam az gelecek. Bana her zaman sevmeyi öğreten, gücüme güç katan, beni en zorlu olaylarda bile yüreklendiren canım annem, senin hakkını asla ödeyemem. Bu yıl kaç anne evladına kaç evlat annesine sarılamayacak. Ruhları şad olsun mekânları cennet. Yaşamdakilere sımsıkı sarılmak ise nimet.

Bu anneler gününde anneler özgür olsun istiyorum. Güzelliklerinin ölçüsü yok evlatlarının gözünde; biliyorlar ki kırışık denen çizgilerde onların hüzünlü anları saklı, saçlarında ağartmak istedikleri kara günlerin izleri var. Gözlerinin yıldız yıldız bakması umut vermek yüreklendirmek için mutlu geleceğe.

Anneleri mutlu etmek istiyorsanız “gözyaşlarını çocukların erişemeyeceği bir yere saklayın”. Mutlu çocuklar için ise insaniyetli kadınlara anne olmayı nasip etsin yaradan, ancak öyle anaların yetiştirdiği evlatlarla yaşanılır olur bu vatan. Annemizi seçemiyoruz ama gözü yaşlı anneler olmasın diye iki kere düşünmeli sandık başında. Helal süt emmiş, adaleti aileden öğrenmiş, mutlu bir yuvanın vicdan sahibi evladını seçmeli lider diye. Bütün annelere olsun hediye.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.