DOLAR 32,2462 -0.3%
EURO 34,8464 -0.13%
ALTIN 2.391,05-0,09
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 20752710,36%
Edirne
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

BABA NEDİR?

ABONE OL
17 Haziran 2023 10:52
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kızların ilk aşkı, erkeklerin idolü babaların gününe gelmişken soralım: Baba nedir?..

Sözlük anlamına bakarsanız; insanın erkek cinsi baba, dişi cinsi anne olur. Erkekler ilkçağ günlerinden beri koruyucu toplayıcı avcı karakterlerini edinmiş, benliklerine yüklemiş ve sonraki nesillere aktarmışlar. Her fırsatta her olayda yüksek ses olarak dışarı çıkarmışlar. Baba kaba kuvvet midir? Hayır, güçtür kuvvettir ama nezakettir adaptır aynı zamanda.

Kadın simgesi için hemen kalp çizebiliriz. Böyle olunca da erkekler kalpsiz mi, sorusu geliyor insanın aklına… Yok canım, hem duygusal hem esprili hem de bize yakın zekidir karşı cinsimiz de… Hele de babaysa…

Baba hâkimdir. Adalet duygusuyla aile kurallarının hamisidir. Koşulsuz karşılıksız sevgisiyle önemli olan tek bir şey vardır ailesi… Hayata karşı dimdik durur, aldığı kararların ciddiyetiyle vakur, neşesini gözleriyle yansıtan sevgilidir. Dinlerken sıkıldığımız ama uyguladığımızda dimdik durmamızı sağlayan nasihatleriyle hayata hazırlar. Baskıyla değil bilinçlendirerek ilettiği kararlar kendi gibi kocaman yürekli evlatlar yetiştirir…

Baba avukattır. Yüzünde kocaman gülümseme ile üzüntümüzü hafifleten neşemizi çoğaltan arabulucu. Sorunlarımızı çözer, hakkımızı savunur, güveni ile ulu çınarın gölgesinde gönül rahatlığıyla keyifle yaşarız. Şefkatle dinler, sıcak kucağında avutur, mutluluğa açılan kapının anahtarı ondadır. Yaşamınızdaki kırılımları onarıp, bizi mutsuz eden her şeyden özgürleşmemizin ilamıdır. Vefalı, derin ve analitik görüşlü, empati yapabilen, çevrelerini sevgiyle saran evlatlar yetiştirirler.

Baba muhasebecidir. Hayatın getirileri ile sizden götürdüklerinin dengesini kurmanızı sağlar. Kazandığınız değerin kaybolmadığının simgesidir. Zorluklardan ürkmemenin, yokluğunda bile hayatı sevgi ile yaşamanın muhasebesini nakşetmiştir gönlünüze. Yararlıyı zararlıdan ayıran evlatları kendi ayakları üzerinde durmayı bilir, şefkatle dinler-anlar, düne yaslanarak bugünü yaşayarak ve yarına umutla bakarak yürürler.

Baba esnaftır. Bitmez tükenmez umutları sermayesi, yüreğinize koyduğu sevgi ve cesaret ile zenginliğiniz hem de en helalinden kazancınız… Gülümsemek gibi yaşamı güzelleştiren değerleri, sabrı edindirir, emeğe saygılı, kanaatkâr, üretici neferler yetiştirirler.

Bütün babalar öğretmendir, sanatçıdır. Kütük mermer de neymiş en zor yontulan maddeyi, insan ruhunu şekillendirir. Çözüm odaklı olmayı, işbirliğini, yaşam sevincinin kaynağının kalbin ve sen merkezli olduğunu, isteğini başarmak için gereken kudret yani güç, zekâ, beceri, yetenek vb. şeylerin damarlarındaki asil kanda var olduğunu sana öğretir. Bütün bunları merhametle şefkat hamuruyla yoğurup deneyimleriyle harmanlayarak yaparsa vatan millet de bir birey, bir hayırlı evlat kazanmış olur.

Babayı tanımlamaya çalıştım da sevgisini tanımlayamam çünkü öyle sonsuz; sevgisine sınırlar koyamam. Yarın babamla…. cümlesini tamamlayabiliyorsanız ertelemeyin hatta bugün yapın yoksa; “Babamı özlemek mi, gölgesini görsem sarılırım” ona hasreti anlatmak için yetersiz kalır.

Baba; eli üstümüzde okşamaya hazır bekleyen güvendir huzurdur, canımızın içindeki ışıktır. İster biyolojik ister sosyolojik bağ olsun baba bir duygudur bir yaşanmışlıktır. Ebediyetteki babalara rahmet, hayattaki ve gelecekteki babalara sağlık huzur bereket dileğiyle günlerini kutluyor, emekleri için minnetlerimi iletiyorum…

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.