DOLAR 32,4379 0.14%
EURO 34,7965 -0.06%
ALTIN 2.400,410,17
BIST 10.208,651,62%
BITCOIN 19264114,08%
Edirne
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Günübirlik

ABONE OL
21 Eylül 2021 13:31
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hayatı anlık yaşamak gerek “bazen”. O güneşin batışı o tatlı melodi başka bir an seni etkilemeyebilir, o şefkatli okşama isteği her zaman içinden gelmeyebilir veya o tadı sonradan bulamayabilirsin. Bazen diyerek tırnak içine aldım, bazı şeyleri desem belki de daha açıklayıcı olabilirdi. Çünkü günübirlik yaşayanlar nedeniyle çevre kirliliği dahası iklim değişikliği sorunlarını yaşıyoruz. Anı yaşamak başka anlık yaşamak başka yani.

Özellikle tatil yörelerine günübirlik gelen çok oluyor. Bayram tatili sonrası sahilleri görmelisiniz. Güzel bir twit var; bulancakhaber.net hayvanlar aleminin kumsala bıraktığı iz ile insanoğlunun kumsala bıraktığı izi karşılaştırmış. İşte o görsel insanların güzelim sahillerimizi çöp yığınına dönüştürdüğü bir ortamda hayvanlar aleminin kumsallara sadece ayak izlerini bırakmasını aktarırken bize düşen başkaları adına utanma oluyor. Belediyenin hiç mi suçu yok demeyeceğim, sahilde yeterli çöp konteyneri yok, sokaklar tüm sezon boyunca hiç temizlenip süpürülmüyor; ama “en güzel temizlik kirletmemektir.” Ben sahile giderken götürdüğüm yiyeceği geriye taşıyacağım poşetin yedeğini bile yanımda taşırken; “bunlar (pet şişe, çocuk bezi, yüz maskesi, karton bardak vb.) doğada yok olur be ya” zihniyetini anlamam çok zor.

Bbc.com’da okudum; “Yeni bir bilimsel araştırmaya göre 7,6 milyar insan, yeryüzünde yaşayan bütün canlıların % 0,01’ini oluşturuyor. Ancak buna rağmen ortaya çıktığı ilk günden beri insanlık, gezegendeki vahşi hayvanların yüzde 83’ünün, bitkilerin ise yarısının yok olmasına yol açtı.”

Günübirlik ziyaretçilerin çoğunun doğayı katledişi/kirletişi bilgi veya bilinç eksikliğinden. Ya maddi çıkarı için yedi sülalesine yetecek günaha batanlara ne demeli?… Günümüz felaketlerinin ateşi düştüğü yeri yakmakla kalmıyor, çevre bilincine sahip tüm insanları da üzüntüye boğuyor. Maalesef her yıl daha da yoğun yaşadığımız afetler gelecek için de yaşamayı, geleceğe miras bırakmayı öğretiyor. Geçmişimize keşkeler yüklememek için geleceğe hayaller kuralım. Asıl hedefimiz yaşanabilir dünya olduğuna göre eylemlerimiz düşüncelerimizle örtüşsün.

3 milyar yaşındaki gezegenimiz için 70-80 yıllık insan ömrü adeta günübirlik bir ziyaret.  Keşke DNA’mıza sadece üretmek, sevmek, gönül gözüyle görmek kodlanmış olsaydı. Bizi hayvanlardan üstün kıldığına inandığımız ve sahip olmakla övündüğümüz aklımızı kullanırsak iyi izler bırakabiliriz, eğer istersek. Büyük evimizi yani dünyamızı kirletmeden yaşamak ümidiyle…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.