DOLAR 32,3475 -0.05%
EURO 34,9428 0.41%
ALTIN 2.396,300,00
BIST 10.184,76-0,23%
BITCOIN 19765724,30%
Edirne
18°

HAFİF YAĞMUR

16:57

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

İTTİFAK DEĞİL SEÇMEN DESTEĞİ

İTTİFAK DEĞİL SEÇMEN DESTEĞİ

ABONE OL
21 Kasım 2023 10:06
İTTİFAK DEĞİL SEÇMEN DESTEĞİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İYİ parti ve CHP ittifakını son kez kaleme almak istedim. İYİ partiyi var eden CHP şimdi Akşener ve bazı arkadaşlarının egolarıyla uğraşıyor. Hele hele Akşener’in geçtiğimiz hafta eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek, eski bakan Abdülkadir Aksu ve eski CHP Milletvekili Sinan Aygün ile mühürlü binada bir araya gelmesi yenilir yutulur şey değil. Partisine ve dostlarına bu durumu nasıl anlatacak bilemiyorum.

Mansur Yavaş başkanın yasal değil dediği ve mühürlettiği binada hem bir genel başkan, bir oda başkanı ve hükümetin iki önemli ismi yemek yiyerek mahalli seçimleri konuşuyorlar.

Demek ki Akşener’in hükümetle arası epeyce iyi. Çünkü cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi masaya oturup kalkarak ittifakın en az 5 puanını gasp etmişti.

★★★

2019 yerel yönetim seçiminde CHP’nin büyükşehirler dahil 19 ilde belediye başkanlığı kazanması, ilk kez gerçekleşen başarı olarak kamuoyuna sunularak; bazı kişiler! partiler! bu başarıdan pay alma yarışmasına girdi. İYİ Parti, Akşener destekleriyle seçimin kazanıldığını açıklarken HDP aday göstermeyerek katkıda bulunduğunu savundu. Kılıçdaroğlu, ittifakın kurucusu ve adayları belirleyici olarak en büyük payı aldı. Ses yayıcıları partide ikili oynayanlar tarafından da “başarının mimarı” olarak övüldü.

CHP, gerçekte yerel yönetim seçimlerinde, genel seçim sonuçlarına göre daha başarılıydı. CHP, 1994 yılında yapılan yerel yönetim seçiminde o zamanki 67 il belediyesinin 32’sini kazanarak kapalı olduğu durumda da SHP, 1989 seçiminde 39 il, 642 belediye başkanlığı kazanarak birinci parti olmuştur.

CHP, kapalı olduğu dönemde de SHP seçim başarıları sağlarken ittifak yapmamış, seçmen desteğini almıştır. Kişisel beklentilerle ittifak girişimi, verilen ödünler, kişisel gösteriler, ikili oyunlar CHP’nin kimyasını bir ölçüde bozmuştur. Gerçek CHP’lilerin görevi hem yerel seçimlerde başarı kazanmak hem de CHP’nin yönetim sorununu çözmektir.

Seçmen, yerel ve genel seçimde farklı beklenti ve güdülerle davranmaktadır. Yerele yakın, merkeze uzaktır. Yerelde hizmet ve sorunların çözüm beklentisi öncelik olduğundan aday, belediye başkanının performansını, seçim sonucunu etkilemektedir. Seçmen başarılı gördüğü belediye başkanını değiştirerek risk almaktan kaçınır.

Merkezdeki, ulusal devletten uzaklaşma, Araplaşmaya öykünme, otokrasi, teokrasi eğilimine karşı, yerel yönetimlerde sosyal demokrasiyi güçlendirerek dengelemek önem taşımaktadır.

Sosyal demokratik bir yönetimde; 1- Dürüstlük, sadece maddi açıdan değil düşünsel söylem-eylem tutarlılığı, ilkeli olmak, ödün vermemek, vaatleri yerine getirmektir. 2- Yoksula bir şekilde dokunmak, ihtiyacını karşılamak. 3- Tarihi, çevreyi, doğayı, yeşili korumak, kentleri yaşanır hale getirmek 4- Kültür, sanat etkinliklerini desteklemek. 5- Mazeret, özür değil çözüm üretmek temel ilkeler olmalıdır.

CHP’li belediyelerin gücü, verdikleri hizmetler, başarılar ve Erdoğan ile MHP’nin haksız yüklenmelerinin yarattığı tepkidir. CHP partisine küsmez, ayrılmaz, kızar, öfkelenir, eleştirir. İkilem, bugünkü yönetimiyle seçimi kazanmaktadır. Seçimde engel partinin yönetim ve ikili oynayanlarıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.