DOLAR 32,3889 -0.11%
EURO 34,6254 -0.56%
ALTIN 2.389,10-1,87
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1952763-4,01%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İYİ PARTİ

İYİ PARTİ

ABONE OL
16 Şubat 2024 13:47
İYİ PARTİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sevgili okurlarım.

31 Mart seçimlerinde size CHP ve AKP’nin analizlerini yapmıştım. Bugün sıra İYİ Parti’ye geldi.

İYİ Partinin adayı Ediz Martin Kardeşimize. Kendisini tanıdığım il günden bu yana en az 25 yıl vardır. Hep beyefendi ve ahlaklıdır. Bu duruşu hiç bozmadı. Severim kendisini.

2004 yerel seçimlerinde ben Genç Partinin belediye başkan adayı oldum. Gittiğim her yerde ilgi ile dinleniyor, saygı görüyordum. Projelerim çok beğeniliyordu. Hatta genel Başkan Cem Uzan Uzunköprü’ye geldi ve aynı gün altı ayrı noktada mahalle mitingi yapmıştım. Seçimlere 24 gün kala partimizin genel başkanının evine ve işyerine polis gücüye girilmiş altın aranmıştı. Televizyona çıkıp kamuoyuna bilgi bile veremedi sayın Uzan. Neyse hal böyle olunca bizim oylarda, gösterilen ilgi de giderek azalmaya başladı. Kazanacağım bir seçimi göz göre kaybettim. İYİ partinin lideri Meral Akşener’e böyle bir siyasi olay yapılmadı. Akşener, kendi kurduğu partisine kendisi zarar verdi. Özellikle batıda yoğun bir ilgi gören Akşener’e şimdi kin ve nefret var. Peki kamuoyunun beğenmediği bir genel başkanın adayına kim oy verir ki?

Ben ne İYİ partiye ne de adayı Ediz Martin’e bir yorum yapmıyorum. Eğer Akşener’in kredisi bitmeseydi adayının şansı olacağını söylüyorum.

İYİ Parti, ilk katıldığı seçim olan 2018 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile birlikte Millet İttifakını kurdu ve %9,96 oy ile Türkiye Büyük Millet Meclisinde 43 milletvekili kazandı. Meral Akşener, partinin cumhurbaşkanı adayıydı. Akşener seçimde %7,29 oy aldı.

2019 yerel seçimlerinde ise İYİ parti Uzunköprü merkez ve köylerinde İl Genel oylarının 3 bin 696’sını aldı. 2023 Genel seçimlerinde ise bu oyunu Uzunköprü’de 7424’de çıkardı. Bu alınan oyların içinde CHP’nin ve AK Partinin adaylarının beğenilmesi ve Uzunköprü’den birinci sıra adayı olması etken olduğu söylenir.

Şimdi İYİ parti bu oyların üzerinden hesap yapıp seçime hazırlanıyorsa büyük bir yanılgıya düşer.

Çünkü bu seçimlerde CHP genel seçimde kaybettiği 4525, AK parti kaybettiği 1999 oyu nasıl geriye alır oyumuzu yükseltiriz hesabını yapıyor. İki partinin de istenilen isimleri aday yapıldı. Geriye alırlar diye düşünüyorum.

Bana göre 31 Mart seçimlerinden sonra her parti yeni hesaplamalar peşine girecek. Belki Meral Akşener diye, Özgür Özel diye bir genel başkan kalmayacak. Cumhurbaşkanı ve AK Parti genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan bir dahaki seçimlerde yasa gereği olmayacak.

2022 seçimleri gibi bazı partiler yok olacak, yeni partiler meclise gelecek.

Bekleyip göreceğiz.

GÜNÜN SÖZÜ:

Eskiden köylülerin atasözüymüş. Eşekler çekim zamanı, öküzler ekim zamanı, insanlarda seçim zamanı kıymetli olur.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.