DOLAR 32,4009 0.08%
EURO 34,7690 -0.11%
ALTIN 2.395,79-0,02
BIST 10.208,651,62%
BITCOIN 19370074,16%
Edirne
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Konut Fiyatı Nasıl Hesaplanır?

ABONE OL
29 Ekim 2021 12:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hem televizyondaki haberlerde hem de gazetelerde Edirne ili ve ilçelerinde konut fiyatlarının uçtuğunu dinledik ve okuduk. Konutlara kanat mı taktılar ki uçup gittiler. Tabi ki hayır.

İki yıldan bu yana boş kalan evler şimdi kiraya verilecek ya, zararı da çıkaralım diyor ev sahipleri.

Benim bugün sizlere değineceğim asıl konu ise satarken ve alırken konutun fiyatı nasıl belirlenir olacak.

Şimdi sizin bir eviniz veya bir işyeriniz var.

Satmak istiyorsunuz. Ancak kaç liraya satacaksınız? bilmiyorsunuz. Birikmiş bir paranız var ev veya işyeri alacaksınız kaç lira eder bilmiyorsunuz.

(Sakın tarla tezek sormayın oraya hiç çalışmadım)

Önce satılacak olan konut ve işyerinin aylık kira gelirine bir bakın. Kira gelirini önce 12 aya, daha sonra 120 aya göre çarpın. Eğer böyle bir alışveriş yaparsanız alıcı kazançlı çıkar. Satıcı ihtiyacı olduğu için satar. Eğer satıcı sattığı malın değerini 17 yıllık kira gelirine göre hesaplıyorsa (204 ay) bu işten iyi bir kar bekliyordur.

Bu gibi satışların alıcı ve satıcı için en uygun pazarlığın 15 yıl yani 180 ay kira geliridir. Bu parayı isteyen satıcı asla zararlı çıkmaz. Alan ise karlı bir alışveriş yapmış olmaz ama yatırım yapmış olur. Yani ne şiş yanar ne de kebap.

Bu açıkladığım ay ve kira gelirleri her zaman geçerlidir.

Ancak mevki de çok önemlidir. Birde onu satın alacak insanın çok istekli olması. Çok istekli olursa pazarlık şansını kaybeder. Eğer bugünlerde bir konut veya işyeri alacaksanız bu yazdıklarıma unutmayın. Ne zarar edin, nede çok kar.

Sözün özüne gelirsek Edirne ve ilçelerindeki bu kira artışı da benim bu yaptığım hesaplamadan doğuyor. Ev sahipleri evlerine o kadar çok para istiyor ki duyunca kulaklarıma inanamıyorum.

Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Serhat Çeker, bunda imara açılan tarım arazilerinde düzenlemeye gidilmesi sonucu konut yapılacak arsaların azalması, faizlerin yükselmesi ve Dolar/Euro kurunda yaşanan artışların etkili olduğunu açıkladı. Çeker, geçen yıl Şükrüpaşa ve Esentepe’de 250 bin liraya kadar konut bulunabildiğini ancak; bu sene aynı konutların 350, 400 bin liraya kadar alıcı bulduğunu belirtti.

Bana göre ev sahipleri Kira gelirini yukarı çıkararak evininde fiyatını yükseltmiş oluyorlar.

Ne demiş yunus Emre Mal sahibi, mülk sahibi!. Hani bunun ilk sahibi?

Onun için elimizdekilerden olmamak için var olan mülklerimize sahip çıkalım.

Herkese içindeki iyilik kadar iyi bir hayat diliyorum…

***

Bu hafta Türk milleti için çok önemliydi.

1071’de Türklere Anadolu’nun kapılarını açan Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan, diğer taraftan başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmak için başlattığı kurtuluş savaşı.

Zaferle dolu bu haftayı kutlarken aklıma torunumun köpeğine verdiği isim aklıma geldi.

Öğrenmenin zamanı yoktur derler ya işte benimki de o. Torunum Ayaz’a köpeğinin adını niye FOX koydun. Yoksa televizyondan mı etkilendin diye sordum.

Dede, Atatürk’ün köpeğinin adı da fox dedi. Hiç duymamıştım. Hemen araştırdım. Köpeği ölen Atatürk’e bir av köpeği getirilmiş. İngilizce tilki anlamına gelen fox ismi verilmiş.

Ben torunum Ayaz ile gurur duydum. 60 yaşında benim bilmediğim bu anıyı bana hatırlattığı için ayrıca teşekkür ederim. Böyle Cumhuriyetçi çocuklarımız olmaya devam ettiği sürece kimse korkmasın.

***

Hükümetimiz sınırlarımız yol geçen hanı değil, hiç kimse elini kolunu sallayarak buradan geçemez diyor ya inandım.

Ancak Salı gününe kadar.

Uzunköprü’den Salı günü Edirne’ye gittim. Tam Fed kolejinin önünde 4 tane delikanlı Afganlı çocuklar. Yaya olarak Edirne’ye doğru gidiyor. Üzülmedim desem yalan olur. Neyse gelirken sahil yolunu kullandım. Tayakadın köyünü geçtiğimde 7 tane çakı gibi Afganlı gülüş çümbüş yaya olarak yürüyordu.

Şimdi gözlerime mi inanayım, hükümetin sözcülerine mi?

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.