Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum,
Görevini bırakıp Ekrem İmamoğlu’nun karşısına aday oldu.
Kaybetti.
Tekrar eski görevine atandı.
Türkiye afet tarihinin en büyüklerinden,
Kahramanmaraş Depremi,
Bölgenin yeniden imar edilmesi ve yaraların sarılmasındaki çabaları malum.
Dev bütçeyi yönetiyor.
Yerel yönetimler göbekten bağlı,
Belediyeler İller Bankası’nın eline bakıyor.
Kredi muslukları orada.
★★★
Türkiye bütçesinin görüşüldüğü günlerde,
Bakan Kurum komisyon toplantısında,
CHP Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, partili Edirne belediye başkanlarıyla komisyona gidiyor.
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş’un odasında Bakan Kurum, Edirne heyetini kabul ediyor.
Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan söze girmek için tutuk davranınca Bakan Kurum, ‘Dinliyorum’ diyor.
Edirneli başkanlar taleplerini iletiyor.
Bakan yanındakilere talimat veriyor: ‘Not alın’ diyor.
Bir hafta sonra istenilenler yerine getiriliyor.
Arada olan Enez Belediye Başkanı Özkan Gönenç’e oluyor.
Nasıl olsa talepler yerine gelmez diye istekte bulunmuyor.
CHP’li belediyelerin istekleri yerine gelince bin pişman oluyor.
Bakan Kurum görüşmede Filiz Başkan’a dönerek,
“Bak, seçim bitti. Seçim döneminde ne oldu bitti; bundan sonra herkese eşit mesafede ol” diye uyarıyor.
★★★
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Edirne için ilk büyük bütçeyi Selimiye Meydan Projesi için ayırıyor.
Devamında, dönemin Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık’ın hazırlattığı ve Vali Yunus Sezer’in ısrarla takip ettiği Saraçlar Caddesi’nin sokak sağlıklaştırması için kesenin ağzı sonuna kadar açılıyor.
Öyle ki, Saraçlar ile başlayan proje Tahmis, Çilingirler, Orhaniye ve Maarif Caddesi’ne kadar genişliyor.
Kaynak aktarımı konusunda sorun yaşanmıyor.
Üstelik sokak sağlıklaştırması işi belediyenin görevi olmasına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılıyor.
Eğer iş Edirne Belediyesi’ne kalsaydı, iskeleleri kurmaları bir yılı bulurdu!
Bir taraftan da 25 Kasım Stadı’nın tapusunun Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan takas yoluyla Milli Emlak Müdürlüğü’ne devri işlemleri sürüyor.
Yasal prosedür tamamlanınca oraya büyük bir meydan yapılacak.
Projesinin de hazır olduğunu biliyorum.
★★★
Bunları neden anlattım?
Geçtiğimiz hafta sonu Bakan Kurum, Edirne’de yapılacak 2 bin 530 sosyal konut için kura çekimi amacıyla kente geldi.
Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan’ın ricası üzerine CHP’li ilçe ve belde belediye başkanları, bakanı Selimiye Camii girişinde karşıladı.
Ardından, Mimar Sinan Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen kura çekiminde Belediye Başkanı Filiz Gencan kürsüye çıkıp şöyle dedi:
“Şehrimizde Selimiye Meydanı, sokak sağlıklaştırma gibi daha birçok çalışmada birçok güzel işin gerçekleşmesine vesile oldunuz. Çok teşekkür ediyoruz, sizlere minnettarız. İnşallah nice güzel işleri beraber gercekleştireceğiz.”
Gencan’ın sözleri, iktidara yakın gazeteciler ve sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşıldı.
Ortalık toz duman oldu.
Kura çekiminde ‘cesaretli’ laflar eden Gencan, kendi sosyal medya hesabından konuşmasını takipçilerinin bilgisine sunma konusunda aynı ‘yürekliliği’ göstermedi.
Sadece karşılamadan ve törenden ‘fotoğraf’ paylaştı.
Paylaşımın altına yapılan ağır eleştiri yorumlarını sosyal medya ekibi silmeye yetişemedi.
Destek mesajları ise özenle korundu.
★★★
Bana göre,
Başta İller Bankası nedeniyle belediye başkanlarının ilgili bakanı karşılaması normal.
Çünkü kaynak konusunda talepler oradan geçiyor.
Programının bir bölümüne eşlik etmesi de tamam.
Filiz Başkan’ın kürsüye çıkıp, ‘Şehrimizde Selimiye Meydanı, sokak sağlıklaştırma gibi daha birçok çalışmada birçok güzel işin gerçekleşmesine vesile oldunuz. Çok teşekkür ediyoruz’ cümlesi ne sorun olabilir ki?
Eleştiriler ‘teşekkür’ nedeniyle değil ki,
Fakat devamında söylediği ‘Minnettarız’ sözleri, siyasi kimliği nedeniyle, ‘Teşekkür’ün çok ötesinde.
Minnettarlık başka bir boyut…
Bağlılık hissi…
Cümlenin sonuna, ‘nice güzel işleri beraber gercekleştireceğiz.’ eklenince,
Kafalar karıştı.
Derseniz, CHP’de siyasi kariyerinin sona erdiğini erken fark etti; ondan ‘AK Parti’ye selam’ çakıyor.
Bugünün şartlarında parti içinde siyasi geleceği pek parlak değil.
Bunda hemfikirim.
Bence ‘Minnettarlık’ kelimesinin nereye gideceğini hesaplamadan, nereye uzanacağını düşünmeden söylenmiş.
Ankara’dan performans raporu sonrası aldığı ‘sert uyarı’ telefonunun kızgınlığı ile söylendiğini de sanmıyorum.
Kamuoyunda aile büyükleriyle ilgili hukuki sorunlardan söz edilmesinin herhangi bir etkisi yoktur.
Kaldı ki, AK Parti kanadından da kendisine yönelik ‘sarı’ ışık bile yok.
Bırakın sarıyı, hiç ışık yok.
Hatta kırmızı bile denebilir.
Başkan Gencan, geçtiğimiz hafta sonu yönettiği Edirne’nin cadde ve sokaklarını çukur ve çamurdan kurtarması, su sorununu çözmedeki tecrübelerini paylaşmak için 1700 kilometre uzaklıktaki Ardahan’a gitti!
Ülkenin öteki ucundan tartışmalara son noktayı koydu:
“Cumhuriyet Halk Partili olmak, bile isteye tercih ettiğim, inandığım, savunduğum değerler bütünüdür. Bizim duruşumuz, yerimiz belli.”
★★★
Bakanları genelde parti il başkanları il sınırında karşılar.
Peki, AK Parti İl Başkanı Belgin İba, Bakan Kurum’u özel uçakla geldiği Çorlu Havalimanı’nda neden karşıladı?
Zira bakanın Edirne programı yoğundu ve baş başa konuşma fırsatı bulma şansı yoktu.
Yoksa orada bir iki kelam mı ettiler?
Selda Bağcan’ın sesinden tanıdığımız Nesimi’nin dizeleriyle bitirelim:
“Bir acayip derde düştüm, herkes gider kârına
Bugün buldum, bugün yerim; Hak kerimdir yarına
Zerrece tamahım yoktur şu dünyanın varına
Rızkımı veren Hüda’dır, kula minnet eylemem…”
GÜNCEL
18 Temmuz 2026GÜNCEL
18 Temmuz 2026GÜNCEL
18 Temmuz 2026GÜNCEL
18 Temmuz 2026GÜNCEL
18 Temmuz 2026GÜNCEL
18 Temmuz 2026MARMARA BÖLGESİ
18 Temmuz 2026