DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2048115-1,90%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

SEÇİME 15 GÜN KALDI

SEÇİME 15 GÜN KALDI

ABONE OL
18 Mart 2024 12:01
SEÇİME 15 GÜN KALDI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

31 Mart 2024 yerel seçimlerine 15 gün kaldı. Ülkemizin tamamında 1363 belediyede seçimler yapılacak, Belediye başkanları, Büyük şehir Belediye başkanları, Belediye meclis üyeleri, İl genel meclis üyeleri, Muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirlenecek.

Adayların bazıları bu seçime beş yıl evvelinden başladı, bazıları da son üç-beş ayda hazırlandı. Bu süre aman aman önemli değil. Seçime girecek adaylar seçmeniyle hemen kaynaşır.

Şimdi size bir soru sormak istiyorum.

Yukarıdaki seçimlerde en zor seçim hangisidir?

B.Şehir Belediye Başkanlığımı?

Belediye başkanlığımı?

İl genel meclis üyeliğimi?

Muhtarlık mı?

Milletvekilliği ve belediye başkanlığına aday olduğum için iki seçim geçirdiğim. Evet en zor seçim Muhtar seçimi. Diğerleri bağlı oldukları partilerin tüzükleri ve liderleri ile seçimlere girerler. Buna paralel projelerini sunarlar.

Yerelde ne kadar sevilirseniz sevilin ne kadar kızarlarsa kızsınlar eğer partisi ülke genelinde itibar görüyorsa, lideri itibar görüyorsa başarıda kaçınılmaz oluyor.

Gelelim biz Edirne yerel siyasetine.

Edirne’nin tüm ilçeleri, köyleri ve beldelerinde inanılmaz muhtar adayı patlaması var. Eskiden muhtarlık köyün zenginine, mahallenin sayılan insanlarına gidilip rica edilirdi. Muhtar aday olmaz, gösterilirdi. Çünkü zor bir işti muhtarlık. Hiçbir gelir yok, harcayabildiğin kadar para harcardın. Şimdi asgari ücret maaş bağlandı sayılar arttı. Birde ilçelerde belediyeler muhtarlıkların internetlerini, elektrik paralarını ödüyorlar. İnsanlar bütün gerekli evraklarını internet üzerinden alıyorlar. Muhtara sadece seçimden seçime oy pusulası dağıtmak, icra kağıdı dağıtmak kalıyor. Tabi bunları mecazi anlamda söyledim. Vardır onlarında yaptıkları bir şeyler.

★★★

Gelelim Belediye seçimlerine.

Edirne ve ilçelerinde partilere ve liderlerine çok önem verilir. Adaylar ise ikinci sırada gelir. Trakya’da bunu geçtiğimiz seçim Kırklareli’nde CHP’den ayrılıp bağımsız aday çıkan ve seçimi kazanan Mehmet Kesimoğlu başarabildi. Hani bir laf vardır. İstisnalar kaideyi bozmaz diye. Kesimoğlu bir Konjonktür faktörüyle seçildi. Yani istisna…

Geçtiğimiz hafta iktidar partisinin lideri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu seçim benim son seçimim dedi. Geçtiğimiz seçimde de demişti ama seçmen yaşını ve hastalığını göz önüne aldığında bu seçimde cumhurbaşkanının sözlerini her yere çekebilir. Ya bugüne kadar verdim, son kez vereyim gönlü olsun der mi der.

Seçmen, madem son seçimi imiş neden oy vereyim. Bizim yararlanacağımız başka adaya oy verelim der mi der.

Zaten Edirne’de üç seçmenden ikisinin oyunu alan AK partinin bugüne kadar istediği başarıyı elde edemedi. Edirne Merkez, Keşan ve Uzunköprü adayları aylardan beri çalışıyor. Hepsi iddialı. 15 gün sonra ne olacağını hep beraber göreceğiz.

Yalnız bu adaylarımız liderleri Recep Tayyip Erdoğan’ı hiç konuşmuyor, resimlerini taşımıyorlar. Aslında çok ilginç değil mi? Parti logolarını bile küçücük kullanıyorlar. Adayların resimleri dev gibi meydanları, araçları süslüyor.

Benim daha önce sizlere yazdığım gibi AK partinin Edirne’deki rakibi CHP değil. AK partinin rakibi toplumsal muhalefet. Herhalde adaylara bu hatırlatılmış ki Erdoğan’ın resimleri yok, logo en küçüğünden… Bence yanlış. Erdoğan’ın olmadığı bir seçimi AK Parti adayı nasıl kazanacak?

Yerel iktidarda olan CHP adaylarına birazda gelelim. Edirne’de 10 yıldır belediye başkanlığı yapan Recep Gürkan aday gösterilmedi. Gürkan, ön seçim istedi ve Ecz. Şükrü Ciravoğlu’nu sandıktan müthiş bir oyla çıkardı. Ciravoğlu kalp rahatsızlığı geçirdi, istifa etti ve yerine Av. Filiz Gencan Akın getirildi. CHP’yi bu süreç biraz yıprattı. Son aldığım duyumlar CHP’nin toparlanmış olduğu yönünde. AK Partinin adayı uzun bir süre il merkezinde tek aday gibi çalıştı. Meydan bom boştu. CHP ve İYİ partinin adayları çok geç açıklandı. Hiçbir aday yokken ortaya çıkan eksi 9 puan kapanmış. CHP son 15 günde yapılacağı doğru hamlelerle seçimi rahat kazanabilir,

Keşan’da Mehmet Özcan başarılı bir belediye başkanıydı.  Mustafa Helvacıoğlu’na karşı mücadele veriyor. İYİ partinin adayı Zafer Sarıkeçe seçime asılıyor. Gördüğüm kadarıyla Keşan’da seçimler hep olduğu gibi burun farkıyla sonuçlanacak gibi duruyor.

Uzunköprü’de Özlem Becan maça 1-0 önde başladı. İYİ partinin adayı Ediz Martin’in adı ilk olarak açıklandığı için uzun süre ismi gündemdeydi. AK Parti adayını Mustafa Ravalı olarak açıklayınca meydanda üç isim iddialı bir şekilde seçimlere hazırlandılar. AK Parti lideri Erdoğan nasıl bu benim son seçimim diyorsa, İYİ partinin lideri Akşener’de bana oy vermezseniz eve gider torun bakarım diyor.  Yani liderler böyle söylerse seçmen nasıl oy verecek onu da anlamış değilim. İYİ parti Uzunköprü’de sevilen bir aday buldu. Pardon aday İYİ partiyi buldu. Kırcasalih Beldesinde 2. parti olan İYİ parti beldede ikamet eden veya Kırcasalihli birini bulup aday çıkaramadı. Meriç’te bile Edirne’de oturan Uzunköprülü bir adayı çıkardı. Nasıl başarılı olacak dersiniz?

Muhalefetten iktidara doğru yanaşan İYİ Parti’nin bu seçimlerden alacağı sonuçlar merakla bekleniyor.

CHP’de ise genel başkan Özgür Özel’in gelmesiyle gözle görülür bir toparlanma başladı. Kırgınlık, mırgınlık kalmamış gibi. Tabi aşırı kızgın partililerin durumunda bir değişiklik yok. Son güne kadarda ne yapacaklarını bilemeyiz. Ancak seçim otobüsünün üzerinde binlerce seçmene bir lider gibi seslenen başkan Özlem Becan on üzerinden on puan alarak moralini epey yükseltti.

Bir seçim toto yapacak olsam ne derdim bilmiyorum. Büyük ihtimalle 10 ay önce yaptığımız seçimin aynısı olacak derim herhalde.

Ancak unutmamalı…

Rahmetli Süleyman Demirel “En çok sandıktan korkarım. Sandıktan ne çıkacağı belli olmaz. Vatandaşın ne yapacağını bilemezsiniz” derdi. Şimdi seçmen o kadar değişti ki rahmetlinin bu sözünün doğrumu, eğri mi olduğunu 15 gün sonra göreceğiz.

Edirne’de seçime giren bütün adaylarımıza başarılar diliyorum. 15 gün sonra bazılarımız kazanacak, bazılarımız kaybedecek. Kazanan hep Edirne olsun dileklerimle.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.