DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2049355-1,30%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yapılacak çok şey var

ABONE OL
3 Şubat 2021 13:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son günlerde bir çoğumuzun ağzından “Yapılacak bir şey yok” kelimesi düşmüyor.

Aslında bana göre yapılacak kadar çok şey var ki.

Bu kelime, söyleyen şahsın kimliğine göre önemi değişen cümle olduğuna inanıyorum.

Önümüzdeki günlerde, aylarda, yıllarda yapılacak o kadar çok iş var ki. İnsanlar neden pes ediyor anlamıyorum.

Bir işi yapmak için yapılacak bir şey “yok” yerine “var” kelimesini de böyle bir yazıyı kaleme almam da şimdi etrafımızı sarmış olan birçok çaresizlik ve gereksizlik duygusu ile yakından ilişkili.

“Yapılacak bir şey yok”;

Ne acımasız bir cümle bu.

Bazı zaman bu kelime gerçekten yerinde kullanıldığında zaman dikkat çekmiyor. Mesela bir kayayı yerinden oynatmaya çalışıyorsunuz. Saatler sonra kayanın milim bile kıpırdamadığını görünce, çaresiz kalıp “Yapılacak bir şey yok” diyebilirsiniz.

Benim size anlatmak istediğim “yapacak bir şey yok” diyerek üstünüzdeki bütün yükü kaldırdığına sakın inanmayın. Uğraş verin.

Mutlaka yapılacak bir şey vardır.

Şimdi ne kadar çok yapılacak bir şeylerimizin olduğunu şöyle bir düşünelim.

2023-2024 yıllarının kurak geçeceğini söylüyor uzmanlar. Şimdi bu yıllar kurak geçtiğinde mahsul alamadığımızda “yapılacak bir şey yok” deyip kenara mı çekilmek gerekiyor. Bence hayır. Yıllardır Gündemden düşürmediğimiz Su Akacağı Barajı, Çakmak Barajı ve Hamzadere barajı projeleri var. Hamzadere barajının %80’ni tamam. Çakmak Barajının hala %8’indeyiz. Suakacağı barajı gündemde bile yok. Birde buna yağmur sularını toplama merkezleri gündeme geldi. Gelecek üç yıl içinde bu projeleri ivedilikle hayata geçirirsek kurak olmayan yıllar geçiririz. Demek ki yapılacak çok iş varmış.

Hemen aklıma Deprem geldi.

Bu yılın dünyada depremler yılı olacağı söyleniyor. Peki sizler oturduğunuz evde, işyerinizde depreme karşı ne önlemler aldınız. Deprem olduğunda “yapılacak bir şey yok” demek yerine “ben binamı sağlamlaştırdım. Sigortamı yaptırdım” diyerek yapılacak bir şeyler olduğunu söyleyebilirsiniz.

İnsanoğlu ölümü bile bile yaşayan bir varlık. Ömrün ne kadar süreceği ise belli olmaz. Büyüklerimizin dediği gibi yarın ölecekmişsin gibi yaşa sözünden yola çıkarsak dargın olduğumuz insanlar ile barışmak, çocuklarımıza, torunlarımıza vakit ayırmak, onlarla vakit geçirerek ne kadar yapılacak işlerimizin olduğunu göreceksiniz.

Ülkemizin ekonomik gidişatı pek iç açıcı görünmüyor. Ülkemizin dış borçları böyle giderse ödenemeyecek bir duruma gelecek. Biz mi yaptık bu borçları, yapılacak bir şey yok demek yerine şöyle diyebiliriz.

Bugüne kadar siyasetten uzak durduk. Kazandık vermedik. Paramız oldu bölüşmedik. Siyasiler ülkeyi iyi idare etseydi bu duruma düşmezdik. Peki şimdi ben ne yapmalıyım. Etrafımda ne kadar tanıdığım insan varsa, yeni yapılacak olan seçimlerde düzgün insanların görev başına gelmesi için mücadele vermeliyim. Ankara’ya göndereceğimiz milletvekillerinin genel başkanın adayı yerine bizim adayımız olması için mücadele vermeliyim. Belediye başkanı hangi partiden olursa olsun başarılı olacağına inanıyorsam oyumu ona vermeliyim demelisiniz.

Bu topraklarda yaşayan tüm bireyler olarak tek yumruk olmalıyız.

Bu örnekleri sıralamakla bitiremeyiz. Demek ki yapılacak çok iş var.

Yazımın böyle uzun uzadıya devam etmesini istemiyorum. Çanakkale savaşını hatırlayalım. Düşman boğazlardan girmeye çalışıyor. Mehmetçik “Çanakkale geçilmez” diyerek bu ülkenin kurtulması için canlarını veriyor. Ne yapalım yapılacak bir şey yok deyip, kenarda düşmanın gelmesini beklemiyor. Birinci dünya savaşından yenik çıkınca Osmanlı İmparatorluğunu düşman askerleri istila etti. Mustafa Kemal ve arkadaşları da bazıları gibi “ne yapalım yapılacak bir şey yok” deyip kenara çekilebilirlerdi. Yapılacak çok şey var deyip 1919’da kurtuluş savaşımızın ateşini yaktılar. Onların sayesinde 1922 yılından bu yana Cumhuriyet rejimi ile hür yaşıyoruz. Bazı aksaklıklar, arızalar olmasına rağmen rejimi korumaya çalışıyoruz. Önümüzdeki yıllar için “yapılacak bir şey yok” deyip kenara mı çekileceksiniz? Yoksa “yapılacak çok şey var” deyip canınızla, kanınızla, malınızla mücadele mi edeceksiniz?

Yapılacak çok şey var demek.

Bu yatarak geçen döneme inecek büyük bir darbe olacak.  Çünkü kabul etmeseniz de çoğu insan, hayatındaki bu pasif nihilizmi, tembelliği, hayallerde yaşamayı sever. Çünkü hayallerinizde kaybetme ihtimaliniz yoktur.

Yapacak çok şey varken, hayat nice fırsatlar sunuyorken eve tıkılıp kalmayın sonuna kadar mücadele edin. Pes etmeyin.

Yapacak, öğrenecek ve düşünecek o kadar çok şey var ki büyük kelimeler kullanmaya vakit kalmıyor.

Tebessüm yüzünüzde, sevgi yüreğinizde, sevdikleriniz hep yanınızda olsun. Her ne işiniz varsa olumlu şekilde sonuçlanması dileğimle…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.